Naslovnica Slovenija Tudi v gozdu se moramo držati pravil

Tudi v gozdu se moramo držati pravil

Avtor: Spletno Uredništvo
Ko je zaradi poletne vročine povečan obisk slovenskih gozdov, se poveča tudi obseg osveščanja obiskovalcev. Gozdni bonton bi sicer morali spoštovati skozi vse leto, prav ob vsakem obisku gozda.
Podobno, kar velja v gozdu, velja tudi za ostale habitate (foto: SJ)

Gozdarji in ostali strokovnjaki z gozdom gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Prost dostop v gozdove je tudi po mnenju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pomembna civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko vsi v Sloveniji zelo ponosni. Seveda je potrebno v gozdu upoštevati določene omejitve, kar pa je vsaj navidezno zelo enostavno – gozd moramo pač zapustiti takšnega, kot je bil pred našim prihodom.

»Vroči počitniški dnevi nas vabijo tudi v gozdove. Kot obiskovalci pa moramo z gozdom ravnati spoštljivo in skrbno! Preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje, so le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več,« pravijo na MKGP.

Serija bolj podrobnih opozoril se prične z dejstvom, da ima vsak gozd svojega lastnika. Tako vožnja v gozdu ni dovoljena prav povsod, enako velja za parkiranje, kolesarjenje in jahanje konj. Infrastrukture, kot so prometni znaki, table, markacije, ograje in klopi ne smemo uničevati. Prav tako ne smemo uničevati gozdnega rastja – cvetje, gobe, gozdni sadeži, zimska okrasna drevesca in tudi mah so namreč ključni za biotsko raznolikost v gozdu.

Običajno so gozdne živali zelo plašne in se pred človekom umaknejo same. Vseeno pa se tu in tam najde kakšna radovedna ali manj plašna žival. Živalim ne približujemo ali jih celo božamo, prav tako jih ne vznemirjajmo s hrupom in držimo pse pri sebi. Posebno poglavje opozoril je posvečeno odpadkom. Ne le, da v gozdu za seboj ne puščamo nobenih smeti, ampak je priporočljivo, da (če je seveda možno) s seboj odnesemo tudi odpadke, ki so jih za seboj pustili drugi.

Za konec gozdnih opozoril so v sporočilu za javnost MKGP omenili še vodo – na gozdna tla in v lokalne vodotoke ne spuščamo škodljivih tekočin.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.