Naslovnica Magazin Širokopasovne povezave za skoraj 8000 gospodinjstev

Širokopasovne povezave za skoraj 8000 gospodinjstev

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za javno upravo so sporočili, da so za gradnjo odprte širokopasovne infrastrukture pravkar namenili 17,5 milijonov evrov javnih sredstev. S tem denarjem bodo lahko dokončali ključno infrastrukturno-tehnološko posodobitev za skoraj 8000 gospodinjstev iz kar 29 slovenskih občin.
Gre za gospodinjstva v oddaljenih krajih, kjer doslej ni bilo tržne računice za gradnjo (foto: itif.org)

Gospodinjstva iz kar 29 občin z vseh koncev oziroma regij Slovenije, ki doslej niso imela širokopasovne povezave (zaradi oddaljenosti od central oz. manjše gostote naseljenosti pa tudi ni bilo tržnega interesa za gradnjo potrebne infrastrukture), bodo vseeno kmalu lahko postale del digitalne Slovenije. Z Ministrstva za javno upravo (MJU) so sporočili, da so 3 slovenski operaterji pravkar prejeli sklepe, ki jim bodo kmalu sledile sklenitve pogodb, nato pa še pričetek del.

V okviru prvega odpiranja javnega razpisa MJU za gradnjo odprte širokopasovne infrastrukture je bilo dodeljenih dobrih 17,5 milijonov evrov. Sicer so se na razpis, imenovan ‘GOŠO 5’, prijavili 4 interesenti, ki so skupno vložili 51 vlog. Zanimivo, da so se na MJU v sporočilu za javnost lotili poimensko naštevat vseh 29 občin, niso pa objavili, katerim trem operaterjem so odobrili sredstva in kateremu ‘nesrečniku’ jih niso dodelili.

So pa na MJU pojasnili relacije med prejšnjim in sedanjim razpisom. »Z razpisom GOŠO 4 se je izkazalo, da je treba pravila dodatno prilagoditi tako, da bo ekonomska vzdržnost projektov še povečana, predvsem z znatnim zvišanjem zneska sofinanciranja za redkeje poseljena naselja. Primerjalno gledano smo na GOŠO 4 za 17 razpisanih sklopov prejeli 6 vlog (35 %), na GOŠO 5 pa smo za 78 razpisanih sklopov prejeli 51 vlog (65 %).«

Širokopasovni dostop prinaša številne pozitivne družbeno-ekonomske učinke za državo in tudi za vse posameznike, ki živijo v njej. Tako je na primer z digitalizacijo omogočen enakomeren razvoj regij in občin, zmanjšuje se digitalni razkorak med državljani, povečuje se vključenost posameznikov v sodobno digitalno družbo, omogočen je dostop do javnih informacij in storitev, do najrazličnejših vsebin in seveda tudi do socialnih omrežij.

S poslovnega vidika pa se z digitalizacijo celotne Slovenije povečujejo kakovost, konkurenčnost in produktivnost podjetij, oblikujejo se novi poslovni modeli, izdelki in storitve, izboljšuje se komuniciranje… Sicer pa je pandemija koronavirusa nedvomno dokazala, da je povezljivost za ljudi in podjetja v EU že postala ključna.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.