Naslovnica Magazin Tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost poziva k previdnosti

Tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost poziva k previdnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Malokdo ve, da od letos obstaja tudi institucija, ki se imenuje Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost. Tudi tu so v času pandemije koronavirusa zaznali povečanje kibernetskega kriminala. Zato so javno pozvali k večji previdnosti uporabnikov spleta, še posebej glede pametnih naprav in interneta stvari.

Tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost poziva k previdnostiDovolj je ena slabše zaščitena naprava in kriminalci vam lahko vdrejo povsod (foto: pxhere.com)

 

Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je nacionalni organ za informacijsko varnost, ki deluje pod okriljem Ministrstva za javno upravo. Ustanovljena je bila kot odgovor na vse bolj številne spletne nevarnosti, katere v čedalje večji meri ogrožajo posameznike, podjetja, državne organe in družbo v celoti. Zato URSIV tudi povezuje vse segmente v nacionalnem sistemu informacijske varnosti in na strateški ravni koordinira operativne zmogljivosti.

»Posebno pozornost posveča zavezancem po Zakonu o informacijski varnosti (ZInfV) iz skupine izvajalcev bistvenih storitev na področjih energije, digitalne infrastrukture, oskrbe s pitno vodo in njene distribucije, zdravstva, prometa, bančništva, infrastrukture finančnega trga, preskrbe s hrano in varstva okolja, iz skupine ponudnikov digitalnih storitev in iz skupine organov državne uprave,« svoja področja delovanja funkcije pojasnjujejo na URSIV.

Zaradi povečanja kibernetskega kriminala v času pandemije koronavirusa pa so tudi na URSIV pozvali k večji previdnosti uporabnikov spleta, še posebej glede pametnih naprav in interneta stvari. Da bi se izognili hekerskim napadom, je zelo priporočljivo nenehno posodabljati vse naprave ter občasno spremeniti uporabniško ime in geslo, pri čemer so že kar obvezna dolga gesla (s kombinacijami velikih in malih črtk, številk, znakov in tujih črk).

Kjer je to izvedljivo, priporočajo dvo ali več-faktorsko preverjanje pristnosti, vklop biometričnih funkcij, uporabo dodatne kode PIN, uporabo različnih gesel za različne naprave, omejevanja dostopov do naprav, izogibanje vnašanju občutljivih informacij, preverjanje ranljivosti naprav, še posebej glede varnosti dostopa do naprav vašega doma prek vašega mobilnega telefona (zaradi morebitnih okužb telefona z zlonamerno programersko opremo).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.