Naslovnica Gospodarstvo Upad slovenskega BDP-ja je bil manjši od pričakovanj

Upad slovenskega BDP-ja je bil manjši od pričakovanj

Avtor: Spletno Uredništvo

Gospodarska zbornica Slovenije je objavila zanimivo in obenem zelo aktualno ekonomsko analizo dogajanja v prvem četrtletju leta 2020. Iz nje je razvidno, da je Republika Slovenija z rekordno večjim trošenjem precej ublažila sicer pričakovan padec BDP.

Upad slovenskega BDP ja je bil manjši od pričakovanj Če bi sklepali po teh podatkih, bo tudi gospodarsko okrevanje Slovenije hitrejše kot marsikje drugje (foto: piqsels.com)

 

Po analizah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se je slovenski BDP v letošnjem prvem četrtletju medletno skrčil za 2,3 odstotka. Da je bil padec BDP-ja manjši od napovedi, je imelo največ zaslug večje trošenje države, katerega 5,8-odstotno povišanje je bilo hkrati najvišja zabeležena rast po globalni ekonomski krizi v letu 2008. Drugi faktor, ki je zmanjšal negativne posledice pandemije koronavirusa za slovensko ekonomijo, pa je bila pozitivna blagovna menjava s tujino.

Upad v izvozu je bil namreč le 1,6-odstoten, upad v uvozu pa 2,5-odstoten. Pozitivno je vplivalo tudi interventno večanje zalog države, do katerega je prišlo preventivno – da bi se izognili morebitnim težavam glede dobav blaga zaradi zaprtosti meja in drugih pandemioloških vzrokov. Zanimivo, da je k ugodnim podatkom analize prispeval celo t.i. ‘koledarski učinek’, saj je več delovnih dni v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšalo upad kar za 1,1 odstotno točko.

»Bruto investicije so se skrčile le za 6,3 %. Rast v stanovanjski gradnji in proizvodih intelektualne lastnine sta ublažili padec, ki je bil posledica manjših nakupov strojev in opreme.Znotraj sektorjev se je dodana vrednost nekoliko presenetljivo povečala v gradbeništvu (+1,4 %), in sicer zaradi rasti stanovanjske gradnje ter v predelovalnih dejavnostih (+1 %),« so ugotovili na GZS.

Dodali so še primerjave slovenskega in BDP-jev z nekaterih držav članic EU. Tako je upad slovenskega BDP-ja (-3,4% ) le za odtenek višji od povprečja v območju evra (-3,2 %), obenem pa je bil opazno manjši kot v evropskih državah z velikim pomenom turizma, kjer je ponekod dosegel 5,4 %.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.