Naslovnica Svet & EU Tudi predsednik parlamenta EU ne ve, kdaj bodo države dobile podporo

Tudi predsednik parlamenta EU ne ve, kdaj bodo države dobile podporo

Avtor: Spletno Uredništvo

V petek je Evropska komisija najavila serijo ukrepov glede pandemije koronavirusa COVID-19. Šele 3 dni kasneje se je s komentarjem na odločitve Komisije oglasil predsednik Evropskega Parlamenta David Sassoli, a Italijan prav tako ni niti bežno omenil kakšnega datuma ali roka, do katerega naj bi bile procedure v evropskih strukturrah zaključene in bodo države EU dejansko lahko začele dobiveti materialno in finančno podporo. Medtem število smrtnih žrtev pandemije raste po vsej Evropi in je najvišje prav v Sassolijevi Italiji, kjer je že preseglo 1800 umrlih.  

Tudi predsednik parlamenta EU ne ve kdaj bodo države dobile podporoNe Komisija EU, ne predsednik Parlamenta EU David Sassoli nista omenila roka, do katerega naj bi se ukrepi začeli izvajati (foto: europarl.europa.eu)

 

Predsednik Evropskega Parlamenta David Sassoli je pozdravil petkov sveženj predvidenih ukrepov Komisije EU za boj proti pandemiji koronavirusa in posledic, ki jih bo pustila za seboj. Nanizal je tudi nekaj lepih priložnostnih fraz in spomnil, da morata sedaj Svet EU (države članice) in Parlament EU hitro odobriti predloge. Sassoli je v isti sapi zagotovil, da bo to Evropski parlament storil čim prej. »Od konca druge svetovne vojne se nismo soočili s takšno krizo. Danes Evropska unija ukrepa. Nikoli nismo dvomili, da ne bi.

Da bi lahko rešili naše države, moramo delovati skupaj. Moramo narediti več. Danes je ključna beseda za Evropo solidarnost. Nihče ni sam in nihče ne bo ostal sam,« je med drugim dejal predsednik Parlamenta EU. Sassoli je dodal, da so po njegovem mnenju sedanje razmere tako resne, da se nobena vlada držav EU ne more odzvati sama. Potrdil je, da bodo vse države EU dobile podporo za svoje zdravstvene sisteme, še posebej glede dobave medicinskega materiala in financiranja raziskav za razvoj cepiva (kar lahko traja še leta).

Čeprav naj bi bila tudi zanj glavna prednostna naloga reševanje človeških življenj, pa žal ni povedal, kdaj točno bodo države dejansko začele dobivati predvideno podporo. Zato pa enako kot Komisjna EU bolj posvetil gospodarstvu. »Druga zaveza, ki jo vključujejo ukrepi, je zaščita delovnih mest, podjetij in gospodarstva. Če želimo to narediti, je dovolj varčevanja. Države lahko porabijo vsa sredstva, ki so potrebna za zagotovitev podpore zaposlenim, samozaposlenim delavcem, podjetjem in bankam.

Poleg ukrepov, ki so jih sprejele države članice, je iz proračuna EU na voljo še najmanj 37 milijard evrov. Pomembno je poudariti, da bodo vlade pri tem razpolagale z vso fleksibilnostjo, ki je predvidena v Paktu za stabilnost in rast. Državna pomoč bo zagotovljena za vse sektorje in podjetja, ki jih je prizadela kriza,« je predloge Komisije le še ponovil Sassoli.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.