Naslovnica Slovenija Zdaj res ni čas za obiskovanje gora

Zdaj res ni čas za obiskovanje gora

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko zaradi pandemije koronavirusa v Sloveniji zamira vso javno življenje in tudi posamezne branže gospodarstva, so se oglasili tudi s Planinske zveze Slovenije. Od tam pozivajo k začasni prekinitvi obiskov gora in imajo za takšen poziv tudi celo vrsto zelo tehtnih vzrokov.

Sporočilo PZS je jasno – trenutno absolutno ni pravi čas za obiskovanje gora (foto: Manca Ogrin)

 

Planinska zveza Slovenija (PZS) poziva vse planince, da se aktivnostim v gorah zaradi pandemije začasno odpovejo. En od vzrokov je ta, da so slovenske zdravstvene strukture zaradi povečanja števila okužb vedno bolj obremenjene in v tem trenutku zagotovo ne potrebujejo kakšnih reševalnih akcij in novih pacientov. Gorska reševalna zveza Slovenije je tudi zato še posebej odsvetovala vse obiske visokogorja, saj razmere v gorah namreč zaradi taljenja snega in nenadnih vremenskih sprememb še naprej ostajajo zelo nepredvidljive in nevarne.

»Javnost mora vedeti, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju. Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, saj v tej situaciji ni nič samoumevno. Za preprečitev širjenja novega koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma – gore nas bodo počakale, planinske koče pa so tudi do nadaljnjega zaprle svoja vrata.

Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja,« so sporočili s PZS. Ker je Vlada RS danes do skrajnosti zaostrila preventivne zdravstvene ukrepe in velja prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, bodo slednje zaprte vse do preklica. PZS namesto vseh aktivnosti v gorah priporoča lažjih sprehodov v bližini domačega kraja, brez obiskovanja zahtevnejših in običajno bolj obljudenih ciljev.

Prav tako odsvetujejo vse skupne aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin, kot so predavanja, tečaji, izleti, družabni dogodki…. Podobno s PZS opozarjajo, da enako velja tudi za tujino in svetujejo, da se vse predvidene planinske aktivnosti v tujini takoj odpovejo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.