Naslovnica Šport Krizni sestanek UEFE za reševanje evropskih nogometnih tekmovanj

Krizni sestanek UEFE za reševanje evropskih nogometnih tekmovanj

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri bo evropska nogometna zveza UEFA izpeljala posebno videokonferenco, na kateri bo govora o usodi letošnjih tekmovanj pod njenim okriljem. Sodelovali bodo predstavniki nogometnih zvez vseh 55 držav članic, vsi odbori Evropskega klubskega združenja in evropskih lig ter predstavnika FIFPro. Najbrž je za dokončne odločitve še prezgodaj, toda glede Lige prvakov, Lige Evropa in še posebej glede letošnjega evropskega nogometnega prvenstva se zagotovo napoveduje precej zapletov. 

Krizni sestanek UEFE za reševanje evropskih nogometnih tekmovanj

Predsednika UEFE Aleksandra Čeferina in njegove sodelavce čaka veliko izzivov, kako letos sploh izpeljati tekmovanja (foto: nzs.si/uefa.com) 

 

Epidemija koronavirusa je pošteno prekrižala tekmovalne koledarje evropske nogometne zveze UEFA. Evropski pokali so ustavljeni, podobno kot je večina državnih prvenstev po državah EU trenutno prekinjenih. Zato je vodstvo UEFE za jutri sklicalo konferenco vseh vpletenih strani, sestanek pa bo zaradi trenutnih zdravstvenih in potovalnih razmer po Evropi potekal prek video-konference.

Govora bo o tem, kako nadaljevati in predvsem kako na regularen način zaključiti sezoni Lige prvakov in Lige Evropa. Naje naj bi bila ena od možnosti, da bi se dvoboji četrtfinala in polfinala odigrali le na eno dobljeno tekmo, torej brez povratnih srečanj. Ta možnost pa se zdi precej nerealna, saj s pravnega vidika po začetku tekmovanj ni več možno spreminjati pravil za isto sezono.

UEFA je bila doslej sicer trdno odločena, da bo 30. maja v turškem Istanbulu na sporedu finale Lige prvakov, finale Lige Europa pa v poljskem Gdansku tri dni prej -27. maja. Toda o tem ne bo več odločala le UEFA, ampak bo glavno besedo imela pandemija koronavirusa. Zato je sicer trenutno še prezgodaj za končne odločitve, bo pa UEFA preverila vse možne scenarije. Pravzaprav pa največja težava niso evropski pokali, ampak evropsko prvenstvo.

Preložitev državnih prvenstev, pokalnih tekmovanj in evropskih pokalov neizbežno pomeni, da bo zmanjkalo časa za letošnje evropsko prvenstvo. Med 12. junijem in 12. julijem bi namreč moralo potekati 16. evropsko nogometno prvenstvo, ki bi ga naj leto prvič gostilo kar 12 različnih ‘držav’ (pravzaprav je držav 11, saj sta Glasgow in London v isti državi). Pred pričetkom prvenstva morajo imeti reprezentance vsaj 2-3 tedne priprav, zato se zdi, da je za Euro 2020 že sedaj najbrž prepozno.

Čeprav se trenutno še najbolj verjetna zdi preložitev tekmovanja za eno leto, pa bi to že vplivalo tudi na termine kvalifikacij za prihodnje svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2022 gostil Katar. Dejstvo je, da je nogometnih tekem danes enostavno preveč, da so termini že skoraj povsem zapolnjeni in da je v primeru nepredvidenih dogodkov že zelo težko najti rezervne rešitve.

Morda je tudi na to mislil Aleksander Čeferin, ko je v svojem govoru na 44. kongresu UEFA v Amsterdamu pred dnevi opozoril, da mora evropska nogometna skupnost ukrepati, da prepreči preveliko komercializacijo igre.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.