Naslovnica Slovenija Tudi letos najdražji les gorskega javorja

Tudi letos najdražji les gorskega javorja

Avtor: Spletno Uredništvo
V Pamečah pri Slovenj Gradcu je bila na vrsti 15. licitacija vrednejših sortimentov lesa, ali z drugimi besedami – vsakoletna licitacija vrednejšega lesa. Gre trgovanje z najbolj kakovostnim lesom po višjih cenah, kot sicer veljajo običajno. Tudi letos je najvišjo ceno dosegel gorski javor rebraš in sicer 11.575 evrov na kubični meter.
Gorski javor rebraš je tudi letos najbolj cenjen les v Sloveniji (foto: pixabay.com)

V Pamečah pri Slovenj Gradcu so kot že petnajstič izpeljali licitacijo lesa višje kakovosti in temu primerno tudi višjega cenovnega razreda. Gre za trgovanje z najbolj kvalitetnim slovenskim lesom po višjih cenah, kot sicer veljajo običajno. Licitacijo skupaj organizirajo Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije.

»Količina lesa na letošnji licitaciji je sicer manjša kot lani, kljub epidemiji Covida-19 pa je še vedno ena najvišjih doslej. Povprečna cena lesa na letošnji licitaciji je znašala 263 evrov/m3, najvišja dosežena cena pa je 11.575 evrov na kubični meter. Lastniki gozdov so na licitaciji prodajali les kar 35. drevesnih vrst, največ hlodov hrasta, gorskega javorja, smreke in velikega jesena,« so pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Dodali so še, da ta količina visokokakovostnega lesa na licitaciji predstavlja manj kot tisočinko celotnega letnega poseka v slovenskih gozdovih. Sicer je tudi letos najvišjo prodajno ceno dosegel gorski javor rebraš (11.575 evrov/m3), trgovali pa so s kar 35-imi  različnimi sortami dreves. Dobro so se prodajali tudi posamezni hrasti, črni orehi, bresti, macesni in smreke ter nekatere sadne vrste, npr. hruška.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.