Naslovnica Trendi Tuareški Tamikrest in saharski blues

Tuareški Tamikrest in saharski blues

Avtor: Spletno Uredništvo
V četrtek, 11. novembra se v Gala Hali obeta unikaten koncert. V deželo Kranjsko prihaja omamna muzika iz žgoče Sahare in sicer bo nastopila tuareška skupina Tamikrest, ki tradicionalno tuareško glasbo lepo kombinira z bluesom.
Tamikrest ob lanski izdaji albuma Tamotait (foto: FB Tamikrest)

V četrtek, 11. novembra v Gala Hala direktno s saharskega peska prihaja tuareška skupina Tamikrest. Gostitelji koncerta iz Društva kapa so pojasnili, da beseda Tamikrest izhaja iz jezika Tamašek, enega glavnih jezikov Tuaregov. Kot je znano so Tuaregi nomadsko ljudstvo, ki živi v širokem saharskem področju Alžirije, Saharske arabske demokratske republike, Libije, Tunizije, Mavretanije, Čada, Nigra in Malija.

Tamikrest pa v jeziku Tuaregov lahko pomeni več stvari, kot so na primer križišče, zveza, vozel, srečevališče in celo prihodnost. Prav vsi ti pomeni pa se hkrati močno prilegajo tako zgodovini skupine in tudi vsemu, kar skupina sploh počne. »Čeprav v svojih pesmih opozarjajo predvsem na izkoreninjenost tuareškega ljudstva, njihova glasba kljub temu izžareva radost in zanos.

Zahodnjaško uho v muziki Tamikrest seveda najprej prepozna rockovske in bluesovske vzorce in ga zlahka označi za puščavski blues oz. rock, a zamaknjeno, molitvi ali zaklinjanju podobno petje, vzneseno vriskanje, hipnotično ploskanje z rokami in težko ujemljivi ritmi dajo vedeti, da ima njihova glasba daljšo zgodovino,« razkriva napovednik. Sicer člani Tamikrest prihajajo iz mesta Kidal v severnem Maliju, kjer so se zbrali leta 2006.

Zaradi dolgotrajne državljanske vojne v Maliju so morali v izgnanstvo, v begunskih taboriščih pa so še bolj intenzivno prišli v stik z ameriškim rockom in bluesom, ki so ga že pred tem spajali s tradicionalno glasbo svojega ljudstva. Na prihajajočem koncertu v Sloveniji bodo predstavili skladbe z zadnjega albuma Tamotait (2020), za glasbeno kuliso pred in po nastopu skupine pa bo tokrat poskrbel Mario Batelič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.