Naslovnica Gospodarstvo Novi razpisi MKGP za kmetije, inovacije in vrtine

Novi razpisi MKGP za kmetije, inovacije in vrtine

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek objavilo jar pet javnih razpisov. Za projekte evropskega inovativnega partnerstva bo na voljo 4,5 milijona evrov, 15,9 milijona evrov bo namenjenih za naložbam v gorske in ekološke kmetije, nekaj več kor 3,1 milijona evrov pa sofinanciranju stroškov izdelav reinjekcijskih vrtin.
Ta zelo barvit prizor iz Švice kaže, kako s primerno promocijo privabiti goste v gorske kmetije (foto: hippopx.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je konec minulega tedna objavilo kar pet javnih razpisov v skupni vrednosti prek 23,5 milijona evrov. Najbolj obsežen od teh javnih razpisov je namenjenih za naložbam v gorske kmetije in sicer bo zanje na voljo kar 11.910.910,14 evrov. Drugi razpis, ki je posvečen naložbam v ekološke kmetije, pa bo težak okrogle 4 milijone evrov.

Podobno je MKGP objavilo dva javna razpisa za ‘Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014–2020’, ki sta namenjena izvedbi projektov Evropskega partnerstva za inovacije (EIP). Njuna skupna vrednost je 4,5 milijona evrov, cilji prvega pa je razvoj novih oziroma izboljšanih proizvodov, praks, procesov ali tehnologij na področju kmetijstva in živilstva, prenos znanj v prakso ter širjenje rezultatov projekta.

Drugi javni razpis iz tega naslova pa je posvečen podpori za skupno ukrepanje glede ublažitve podnebnih sprememb in prilagajanju nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam za projekte EIP. Nazadnje pa so na MKGP v soglasju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) objavili še 3.150.000 evrov vreden razpis za sofinanciranje stroškov izdelave reinjekcijskih vrtin.

“Javni razpis omogoča sofinanciranje naložb, ki bodo prispevale k zmanjšanju izpustov termomineralne vode v okolje, kar bo v bodoče pomagalo pri izpolnjevanju zahtev zelenega dogovora in trajnostnega kmetijstva. Pomembno je, da se vsa kmetijska gospodarstva, ki uporabljajo tovrstno energijo, v prihodnje priključijo na zaprt geotermalni sistem, ker le na ta način bomo sledili k povečanju samooskrbe na področju kmetijske pridelava (zelenjava, jagode …),” so še pojasnili z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.