Naslovnica Kronika Preverjene okrepitve za večjo varnost na cestah

Preverjene okrepitve za večjo varnost na cestah

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska prometna policija je danes dobila preverjeno učinkovite in poceni kadrovske okrepitve. Agencija RS za varnost prometa je namreč Policiji podarila 16 silhuet policistk in policistov z radarjem. Gre za premeten preventivni ukrep, ki je v preteklosti že opazno prispeval k večji prometni varnosti.
Preverjene okrepitve za večjo varnost na cestah

Prizor z današnje primopredaje s silhuetami v ozadju (foto: policija.si)

Petnajsti marec je običajno dan, ko je na cestah Republike Slovenije znova dovoljena zamenjava zimskih gum za letne. Glede na včerajšnje vremensko dogajanje na zahodu države in s tem močno povečano število prometnih nesreč, pa bi bilo s prehodom z zimskih na letne pnevmatike letos najbrž bolje počakati še kakšen teden. Tokrat pa so prav na isti dan sprožili tudi novo preventivno akcijo z že preizkušenimi kartonastimi silhuetami policistov in policistk z merilniki hitrosti.

Agencija RS za varnost prometa (AVP) je namreč slovenski Policiji podarila šestnajst uniformiranih podob prometnih policistov oz. policistk v naravni velikosti. S to metodo so v Sloveniji prvič poskusili že precej časa preden so jo leta 2019  dokončno strokovno testirali na cestah severnega dela Primorske. »V Posočju (na območju bovške policijske postaje) je AVP skupaj s Policijo postavila silhuete policista in policistke z radarjem v naravni velikosti.

Agencija je nato s pomočjo stacionarnih merilnikov hitrosti preizkusila vpliv silhuet na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali padec povprečnih hitrosti na merjenih odsekih do 20 odstotkov. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 km/h se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 km/h pa za kar 89 odstotkov,« so ugotovili na AVP.

Dobre prakse iz Posočja, kjer so posamezni odseki še posebej rizični ob povečanem številu motoristov (predvsem ob sončnih vikendih, ob praznikih in vso poletje…), so nato želeli prenesti na vso državo. Zato je tokrat vsaka policijska uprava v Republiki Sloveniji prejela po dve silhueti, ki bosta uporabljeni za preventivne aktivnosti na lokalnem nivoju, upoštevajoč nevarne točke, statistične podatke in spreminjajoče se potrebe (npr. vračanje šolarjev k pouku).

Vseeno pa so z Agencije RS za varnost prometa in s Policije pozvali k spoštovanju cestnoprometnih prepisov in k prilagajanju hitrosti vožnje razmeram na asfaltu. Brez upoštevanja teh osnov nove silhuete ne bodo prav veliko zalegle.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.