Naslovnica Gospodarstvo Trajnostna uspešnost – želja vsakega podjetja

Trajnostna uspešnost – želja vsakega podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Tako zdrava pamet kot tudi globalni trendi nakazujejo, da so poslovni modeli podjetij, ki v svojem poslovanju uravnotežijo doseganje pozitivnih poslovnih rezultatov s pozitivnimi učinki na družbo, okolje in ekonomski razvoj, poslovni modeli prihodnosti. Da bi prišla do trajnostne uspešnosti,  morajo podjetja razmišljati in poslovati drugače ter svojo poslovno strategijo zasnovati na poslovnih modelih, ki imajo transparenten in vključujoč način vodenja in upravljanja, v načrtovanje izdelkov in storitev pa obvezno vključiti družbene, okoljske in ekonomske učinke.

trajnostni MATC1880Predstavitev prvih praks trajnostne strateške transformacije 9 slovenskih podjetij, ki so skozi dvoletni pilotni program postavila svoje trajnostne poslovne strategije in poslovne modele v prakso (foto: Matic Bajželj)

 

Pomena trajnostne uspešnosti se dobro zadevajo tudi na javni agenciji SPIRIT Slovenija, ki je pred dnevi tej tematiki v Ljubljani namenila poseben posvet. Eden ključnih poudarkov konference, katere se je udeležilo 150  gostov, je bila predstavitev prvih praks trajnostne strateške transformacije slovenskih podjetij, ki so skozi dvoletni pilotni program v izvedbi SPIRIT Slovenija v letih 2016-2017 postavila svoje trajnostne poslovne strategije in poslovne modele v prakso.

Na okrogli mizi so se tako predstavila pilotna podjetja vključena v program, in sicer: Anton Blaj, d. o. o., Engrotuš, d. o. o., Hotel Sava Rogaška, d. o. o., Iskraemeco, d. o. o., Lumar IG, d. o. o., M Sora, d. o. o., SIJ, d. d., Steklarna Rogaška, d. o. o. in Talum, d. d.

»Program je postavil prvo slovensko prakso na področju trajnostne strateške transformacije podjetij. Z vzpostavljanjem trajnostnih poslovnih strategij in modelov vodilna podjetja iz različnih panog po vsem svetu že uspešno ustvarjajo in ohranjajo konkurenčno prednost, zato morajo tudi slovenska podjetja iti v korak s temi spremembami. Vključena podjetja so bila s projektom zadovoljna in trajnostni vidik uspešno vključila v svoje strategije razvoja in poslovne modele, tako da se pozitivni učinki v poslovanju podjetij že kažejo v praksi,« je povedala Alenka Hren, ki na agenciji SPIRIT Slovenija vodi omenjeni program.

Na konferenci so predstavili metodološki priročnik, ki je nastal na podlagi izvedene prakse omenjenega pilotnega programa. Najavili pa so tudi dolgoročni petletni podporni ukrep, ki je nastal na podlagi pozitivnih učinkov pilotnega projekta trajnostne strateške transformacije iz leta 2016 in 2017 ter ga bo izvajal SPIRIT Slovenija v letih 2018 do 2022. Vtisi podjetij, vključenih v nacionalni program, so bili pozitivni. 

Vodstvo podjetja Talum, d. d.: “K trajnostni transformaciji smo pristopili celostno in vanjo vključili vse organizacijske enote in procese. Trajnost smo že dodobra vzeli za svojo – predvsem zato, ker gre pri marsikaterem njenem vidiku zgolj za novo poimenovanje dobrih praks, ki jih že izvajamo in so del naše identitete in vrednot.”

Vodstvo podjetja Engrotuš: ”Z vključitvijo v program smo med zaposlenimi in tudi širše pri poslovnih partnerjih in drugih deležnikih podjetja dvignili zavest o pomenu trajnosti. Trajnostni vidik je postal ključni vidik v sklopu naše poslovne strategije. Želimo biti vedno boljši, v odnosu do kupcev, sodelavcev, družbe dobaviteljev in narave.”

Vodstvo podjetja Steklarna Rogaška, d. o. o.: ”S sodelovanjem v projektu smo se zavedli pomembnosti in nujnosti implementacije trajnostne poslovna strategije. Skupaj kot tim smo ustvarjali strategijo, s pomočjo katere bomo lažje dosegali cilje, podane s strani korporacije. Prvi uspehi se že kažejo v potrditvi pomembnih investicij v 2018.” 

Vodstvo podjetja Iskraemeco, d. o. o. : “Pri nas smo že pred leti pričeli s postopno vpeljavo trajnostne poslovne strategije, z vključitvijo v pilotno akademijo pa nam je uspelo cilje v obstoječi strategiji natančneje določiti, razširiti in ovrednotiti. Akademija je odigrala tudi pomembno povezovalno vlogo med zaposlenimi, ki so ključni za vzpostavitev trajnostnega poslovnega modela na vseh ravneh podjetja.” 

Ewa Konczal iz European Venture Philanotropy Association je poudarila, da se veča tudi obseg kapitalskih investicij, ki ob pozitivnem finančnem donosu upoštevajo tudi ustvarjene in izmerljive družbene in okoljske vrednosti. »Zavedanje podjetij v regiji, da morajo delovati trajnostno, je čedalje večje, težavo pa predstavlja financiranje in aktiviranje različnih oblik kapitala, zato je pri tem pomembna vloga države,« je še dodala.

Da je trajnostno delovanje podjetja dolgoročno edina prava pot, verjame tudi Sandi Češko, soustanovitelj Studia Moderna in prvi podpornik programa Goodbiz, preko katerega pomagajo mladim podjetjem poiskati investitorje in strateške partnerje. »Mala podjetja imate rešitve za probleme, ki jih velika podjetja ustvarjamo,« je dejal. Zato je v nadaljevanju šest mladih podjetij z družbenim učinkom na odru pred udeleženci programa predstavilo prav toliko podjetniških rešitev za družbene in okoljske izzive.

To počnejo z inovativnimi izdelki in storitvami, ki dvigujejo kakovost življenja, omogočajo dostop do lokalno pridelane sveže hrane, ljudi iz ranljivih skupin pripravljajo na vstop na trg dela ter iz odpadnih materialov ustvarjajo lepe in uporabne nove stvari. Med njimi so bili Bolje (Oilright), LuckyOne, Feelif, Istraterra, Evegreen in Smetumet. Njihove pitche je ocenjevalo 13 uglednih panelistov med njimi predstavniki gospodarstva, bančnega sektorja, države in mednarodnih podpornih organizacij.

Poleg že omenjenih so v programu Goodbiz svojo pripravljenost na investicije dvigovala še Simbioza, Dobra roba, Dietetik priporoča, Gostilna dela, Pupillam, Lekarna Pušnik, Cof Metlika in Iz principa. Program Goodbiz, katerega partner je bil tudi SPIRIT Slovenija in ki ga je koordiniral Zavod Viva, je sicer prejel tudi finančno podporo programa Evropske unije za zaposlovanje in socialne inovacije (‘EaSI’) za obdobje 2014-2020.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.