Naslovnica Magazin Tokrat vas poskušajo prevarati prek Google koledarja

Tokrat vas poskušajo prevarati prek Google koledarja

Avtor: Spletno Uredništvo

 Varuhi slovenskega spleta so pred kratkim opozorili na novo obliko spletnih prevar. Tokrat vas hočejo nepridipravi ogoljufati s preprostim trikom prek Google koledarja, lažnih dogodkov in pametnega telefona. 

Nov način pošiljanja neželenih sporočil poteka preko dogodkov v Google koledarju (foto: SU)

 

Spletni goljufi ne počivajo in vedno iščejo nove načine, kako priti do lahkega zaslužka. Tokrat so ugotovili, da lahko vse klasične oblike spletnih prevar uporabijo prek Googlovega koledarja in pametnih telefonov. Gre za lažne kredite, phishing sporočila, reklame za komercialne SMS klube, itd., ki se nenadoma znajdejo na spletnem koledarju uporabnika, ti lažni dogodki pa se nato vsak dan prikazujejo kot obvestila na zaslonu njegovega telefona.

Trik je enostaven, saj Google koledar omogoča samodejno dodajanje dogodkov v koledar. Če nekdo v svojem Google koledarju ustvari dogodek in v seznam gostov vpiše uporabnikov elektronski naslov, se bo ta dogodek avtomatsko vnesel v njegov koledar. Nepridipravi pri ustvarjanju dogodka najprej nastavijo možnost, da prejemniki o tem ne dobijo obvestila prek elektronske pošte, tako da se dogodki vnesejo v koledar brez kakršnegakoli obvestila. Potem goljufi samo še določijo ferkvenco, da se bodo obvestila pojavljala vsakodnevno. 

Pri organizaciji Varni na internetu pa so poskrbeli za odgovor: “Če se kar naenkrat na telefonu začnejo pojavljati obvestila o čudnih dogodkih, nikar ne odpirajte povezav v sporočilih, ampak odprite Google koledar (preko aplikacije ali preko spletne strani calendar.google.com), označite sporni dogodek in ga izbrišite. Če vas vpraša “Ali želite gostom v Google Koledarju pošiljati e-poštna sporočila o preklicu?”, izberete možnost ‘Ne pošlji’.”

 Tudi zaščita pred tovrstnimi poskusi ni preveč zapletena. Vnose se lahko namreč povsem onemogoči tako, da uporabnik odpre spletno stran Google koledarja calendar.google.com, v zgornjem desnem delu klikne ikono menija z nastavitvami, izbere možnost ‘Nastavitve’, nato pod ‘Splošno’ klikne ‘Nastavitve dogodkov’ in za konec postopka v delu ‘Samodejno dodaj povabila’ izbere opcijo ‘Ne, pokaži samo povabila, na katera sem odgovoril’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.