Naslovnica Magazin Tokrat poskus prevare z darili Adidasa

Tokrat poskus prevare z darili Adidasa

Avtor: Spletno Uredništvo

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je pravkar opozoril na nov poskus spletne prevare. Opozorilo je bilo sicer prvotno objavljeno s strani projekta Varni na internetu, namesto daril ob 100-letnici znane nemške športne znamke pa gre v resnici za včlanitev v SMS-klub.

Tokrat poskus prevare z darili AdidasaTako izgleda spodnji del lažnega sporočila, ki so ga prek Viberja prejeli nekateri uporavniki (foto: FB Varni na Internetu)

 

 Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani v projektu Varni na internetu, so pred svojega FB profila opozorili na poskus prevare, ki so ga nekateri slovenski uporabniki prejeli preko aplikacije Viber. Opozorilo se navidezno nanaša na 100-letnico prestižne nemške športne blagovne znamke Adidas, ki ob praznovanju baje podarja brezplačno obutev in oblačila, v resnici pa gre napeljevanje za včlanitev v SMS klub.

Prevaranti trdijo, da bo Adidas podelil 3100 brezplačnih čevljev in 1800 majic. Poskus prevare pa poteka tako, da najprej prek Viberja dobite obvestilo prijatelja in če nato kliknete na link, vam le-ta odpre posebno spletno stran, prek katere morate najprej poslati obvestilo še dvajsetim prijateljem in, da bi vse izgledalo bolj resnično, vpisati tudi številko čevljev. Nato pa vas še enkrat preusmerijo na spletno stran, kjer zahtevajo, da za potrditev pošljete SMS s ključno besedo MUNDO na 3322 – tako se nehote včlanite v plačljiv SMS klub.

Pozorni morate biti tudi na besedo MUNDO, saj se je v preteklosti (januarja leta 2017) že pojavila pri poskusu podobnih prevar. Tedaj so nepridipravi poskušali prek Instagrama, cena za včlanitev pa je bila približno 20 evrov na mesec. Tokrat o znesku še ni novic, seveda pa je potrebno biti pri takšnih ‘izjemnih’ ponudbah pozoren na drobni tisk, na morebitne slovnične napake v sporočilu in na lokacijo ponudnika.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je še opozoril, da je prav v času, ko smo vsi omejeni glede gibanja in zato še precej bolj uporabljamo različna družbena omrežja, tudi poskusov za različne prevare še več kot običajno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.