Naslovnica Svet & EU TikTok je bil lani na udaru, Facebook pa je kljub kazni reagiral prepočasi

TikTok je bil lani na udaru, Facebook pa je kljub kazni reagiral prepočasi

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar minulo leto so zaznamovale tudi novice iz sveta družbenih omrežij, ki so bile močno povezane s političnim dogajanjem v ZDA. V letu 2020 so se v središču pozornosti javnosti znašli predvsem pri TikToku in Facebooku.

TikTok je bil lani na udaru Facebook pa je kljub kazni reagiral prepočasi

Tudi družbena omrežja imajo svoje zakonske predpise, a se jih zaradi nepoznavanja, političnih in finančnih vzrokov marsikdaj sploh ne upošteva (foto: Gage Skidmore/commons.wikimedia.org)

 

Specializirano spletno mesto Android community je pravkar objavilo pregled globalnega dogajanja na področju družbenih omrežij v pravkar minulem letu 2021, pri tem pa so se dotaknili zanimivega prepleta med politiko ZDA in socialnimi omrežji. Lastnik vse bolj popularnega omrežja TikTok, kitajsko podjetje ByteDance, je namreč postalo tarča ameriške Trumpove administracije.

Gonja poti TikToku se je začela zaradi obtožb o domnevnem vohunjenju kitajske vlade za ameriškimi državljani. Bivši predsednik ZDA  Donald Trump (ki sicer kot pravi razvajeni otrok še vedno noče sprejeti poraza na zadnjih volitvah) je v svojem slogu zagrozil s splošno prepovedjo nalaganja aplikacije. To pa je povzročilo ogorčenost med mlajšimi generacijami in ne le med njimi. Tik Tok ima namreč naloženo že okrog 100 milijonov Američanov, kar je približno osmina vseh svetovnih uporabnikov TikToka.

V središču globalne pozornosti se je lani večkrat znašel tudi Facebook. Slednji se je moral spet lotiti lastnega neukrepanja glede lažnih novic, spodbujanja nestrpnosti, zavajajočih informacij in sovražnega govora. Nedovoljene objave so se pomnožile med valovi protestov zaradi rednih ubojev nedolžnih temnopoltih državljanov ZDA in jeseni še zaradi lažnih obtožb bivšega predsednika Trumpa, da bo bile zadnje predsedniške volitve neregularne.

Čeprav je Facebook še leta 2019 dobil rekordno 5-milijard ameriških dolarjev visoko kazen zaradi kršenja predpisov ob prejšnjih ameriških predsedniških volitvah, se je lani zgodba ponavljala, pa čeprav v precej manjši meri. A je FB vseeno spet potegnil kratko, saj so kritike zaradi kršenja predpisov glede lažnih novic, zavajajočih informacij, spodbujanja nestrpnosti in sovražnega govora povzročile, da je okrog 1000 podjetij prenehalo oglaševati na FB.

Med njimi so bila po podatkih specializiranega spletnega mesta Android community tudi velike družbe, kot so npr. Samsung, Walmart in Unilever. Facebook je tudi zato končno le začel bolj pogosto uporabljati razne načine obveščanja uporabnikov o neresničnih novicah in uvedel strožji nadzor na objavami, podobno pa je storil tudi Twitter.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.