Naslovnica Svet & EU Tajska ni več varna – nov bombni napad in prepoved potovanja

Tajska ni več varna – nov bombni napad in prepoved potovanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Na jugu Tajske je danes prišlo do terorističnega atentata z močnim islamističnim predznakom, ki je terjal najmanj tri mrtve in skoraj 20 ranjenih. Britanci, Američani in Avstralci so že pred časom izdali prepovedi za potovanja v tri pokrajine ob meji z Malezijo, medtem ko so tudi za preostali del države precej povišali stopnjo nevarnosti za turiste. 
 
tajska
Potovanja v večinsko muslimanske južne province Pattani, Yala, Narathiwat in
Songkhla so postala izjemno nevarna za turiste (foto: en.wikipedia.org)
 
 
Današnji atentat se je zgodil po klasičnem islamističnem scenariju – napadalec se je z motorjem zjutraj pripeljal na lokalno tržnico in se razstrelil. To naj bi namensko storil blizu stojnice s svinjskim mesom, kljub veliki gneči pa je ubil le tri ljudi in jih ranil skoraj 20. Ponovno se je zgodilo, da so bile žrtve nesmiselnega terorističnega dejanja običajni ljudje, ki so bili po naključju v neposredni bližini eksplozije.  
 
Atentat je bil še en v nizu podobnih zločinskih napadov na civiliste, kakršni so se v Bangkoku zgodili že aprila in maja lani, drugje po Tajskem pa poleti 2016. V treh jugovzhodnih pokrajinah Tajske sicer že desetletja ni miru, saj si lokalna muslimanska skupnost prizadeva za večjo avtonomijo.
 
Prvi upor proti tajskim oblastem se je začel že leta 1948 in čeprav nikoli ni povsem zamrl, je separatistično gibanje po letu 2001 prešlo v novo, intenzivnejšo fazo. Čeprav je o tem v Evropi malo znananega, so že leta 2005 v obmejnih pokrajinah razglasili izredno stanje. V naslednjem desetletju naj bi v bojih med separatisti in silami vojaške diktature, ki je medtem zavladala državi, umrlo okrog 6000 ljudi. 
 
Zato so zunanja ministrstva Združenega kraljestva, ZDA in Avstralije že pred današnjim atentatom močno odsvetovala potovanja v tri nemirne pokrajine ob meji z Malezijo in pozivala k previdnosti na množično obljudenih javnih mestih, kot so želežniške postaje, diskoteke in tržnice, kar po vsej Tajski. Tudi na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve glede razmer na Tajskem sledijo podobni liniji. 
 

“Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla. Odsvetujemo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami,” piše na spletni strani MZZ RS. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.