Naslovnica Slovenija Ta veseli dan slovenske kulture

Ta veseli dan slovenske kulture

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je v Sloveniji na vrsti dan odprtih vrat slovenske kulture, oziroma ‘Ta veseli dan kulture’. Kulturne ustanove danes po vsej Sloveniji vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške dogodke, saj so kljub trenutnim zdravstveno-preventivnim omejitvam pripravile pester niz dogodkov v živo in po spletu.
Med današnji kulturno ponudbo sodijo tudi obiski arhitekturnih posebnosti (foto:SJ)

Ministrstvo za kulturo (MK) je že leta 2000 proglasilo 3. december za ‘Ta veseli dan kulture’. Pri tem so povezali obeleževanje rojstnega dne največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna s promocijo muzejev, gledališč in najrazličnejših umetniških dogodkov, ki jih po državi pripravljajo posebej na ta dan.

Danes kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo na številne brezplačne kulturno-umetniške dogodke, ki bodo zaradi trenutnih zdravstveno-preventivnih omejitev potekali v živo in po spletu. Z MK pravijo,da je tudi letošnji nabor dogodkov primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Dogodki s podrobnimi opisi so sicer predstavljeni zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Tudi Statistični urad je letos ob Tem veselem dnevu kulture pripravil poseben statistični pregled kulture v letu 2020.

Lani so kljub vsem omejitvam našteli povprečno 31 vsakodnevnih kulturnih prireditev na odrih. Prispevek kulture, izražen kot delež dodane vrednosti v BDP, pa je v lanskem letu znašal 1,0 % BDP, desetinko odstotne točke manj kot v 2019. Vsak prebivalec Slovenije je lani za kulturo potrošil povprečno 177 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.