Naslovnica Svet & EU Predlani v EU niso pobrali 134 milijard evrov DDV-ja

Predlani v EU niso pobrali 134 milijard evrov DDV-ja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ugotovila, da so države članice EU v letu 2019 izgubile134 milijard evrov. Ta ogromna številka predstavlja DDV, ki ga države EU niso pobrale.
Verjeli ali ne, seštevek nepobranega DDV-ja v EU leta 2019 znaša134.000.000.000 evrov (foto: ec.europa.eu)

Evropska komisija je ugotovila, da so države članice EU v letu 2019 izgubile134 milijard evrov. Ta neverjetna številka predstavlja skupno višino DDV, ki ga države članice EU niso pobrale. Natančneje gre za prihodke, ki so jih države izgubile zaradi goljufij in utaj na področju DDV, zaradi praks izogibanja in optimizacije DDV, stečajev in plačilne nesposobnosti ter napačnih izračunov in upravnih napak.

»To so nesprejemljive izgube za nacionalne proračune, kar pomeni, da morajo navadni državljani in podjetja primanjkljaj poravnati z drugimi davki za plačevanje nujnih javnih storitev. Skupaj si moramo prizadevati za boj proti goljufijam na področju DDV, ki so hudo kaznivo dejanje, ki jemlje denar iz žepov potrošnikov, spodkopava naše sisteme socialnega varstva in prazni državne blagajne,« je komentiral Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Po podatkih, ki so plod analiz poljskega centra CASE (Center for Social and Economic Research) iz Varšave, je leta 2019 največjo luknjo pri pobiranju DDV-ja zabeležila Romunija, kjer je izpad prihodkov s segmenta DDV znašal 34,9 %, sledita pa ji Grčija (25,8 %) in Malta (23,5 %). Najmanjšo vrzel so beležile Hrvaška (1,0 %), Švedska (1,4 %) in Ciper (2,7 %), medtem ko je v Sloveniji vrzel znašala 7,1 %.

Vrzeli pri pobiranju DDV so se predlani zmanjšale v 18 državah članicah EU, ponekod pa so se tudi povečale . Največji porast so zabeležili na Malti (+5,4 odstotne točke), v Sloveniji (+3 odstotne točke) in v Romuniji (+2,3 odstotne točke).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.