Naslovnica Magazin Super ugodni krediti, lažne banke in slovenski prevodi

Super ugodni krediti, lažne banke in slovenski prevodi

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnje tedne se je spet povečalo število poskusov spletnih prevar z ‘nadvse ugodnimi krediti’ s krediti za poletne dopuste. Nepridipravi skušajo uporabnika prepričali v legitimnost svoje ponudbe z zelo prepričljivimi, a vseeno lažnimi spletnimi stranmi izmišljene banke ali finančnega podjetja.

 Super ugodni krediti lažne banke in slovenski prevodiPozornost tudi pri spletnem bančništvu nikoli ni odveč (foto: pixabay.com)

 

Med bolj pogostimi primeri so lažne banke oz. lažne spletne strani za banke. Veliko spletnih strani sicer uporablja enako predlogo, goljufi pa le  malce spremenijo logotip in navedejo napačen kontaktni elektronski naslov.  Varuhi slovenskega spleta, združeni v projektu Varni na internetu, opozarjajo, da je mogoče digitalno potrdilo (oz. certifikat) pridobiti tudi brezplačno in na daljavo (recimo pri ponudniku Let’s Encrypt), zato ga goljufi nameščajo precej bolj pogosto. Uporabnik tako vidi ključavnico v brskalniku, kar še poveča lažen občutek varnosti. 

Ponudbo za ‘neverjetno ugoden kredit’ sicer lahko uporabnik prejme na elektronski naslov ali pa jo zasledi na družbenih omrežjih, spletnih oglasnikih ali drugih spletnih straneh. Sumljive ponudbe so velikokrat  napisane v strojno prevedeni slovenščini in do nedavnega so bili teksti običajno polni smešnih slovničnih napak, kar je bilo lahko prepoznavno. V zadnjih časih pa se spletna orodja za prevajanje v Slovenščino izboljšujejo in lažniva zgodba zna biti precej bolj prepričljiva.

Goljufi nato zahtevajo, da jim uporabnik posreduje osebne podatke, podatke o ročnosti in o znesku kredita, pogosto pa tudi kopijo osebnega dokumenta – da jo lahko uporabijo tudi pri drugih goljufijah! “Lahko vam ukradejo identiteto, se predstavljajo v vašem imenu, ponujajo kredite, oddajajo stanovanja, ipd . Zahteva za posredovanje osebnih podatkov V primeru, da prejmete sumljivo ponudbo za kredit, na sporočila ne odgovarjajte, ne odpirajte povezave v sporočilih in ne pošiljajte osebnih podatkov. Banka od svojih komitentovi nikoli ne bo zahtevala pošiljanje osebnih podatkov prek elektronske pošte.

Prošnja za kredit bo, seveda, brez težav odobrena. Ampak … tukaj se stvari zapletejo. Začnejo se namreč pojavljati zahteve po plačilu različnih stroškov za odpiranje novega računa, plačilo notarskih storitev, plačilo zavarovanja kredita, ipd. Da bi vas prepričali v legitimnost ponudbe, vam pošljejo tudi fotografijo osebnega dokumenta. Seveda pa tu ne gre za dokument bančnega uradnika, ampak za dokument njihove prejšnje žrtve. V nekaterih primerih pošljejo tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo ‘spletno banko’,” so opozorili na  varninainternetu.si. 

Tako želijo oškodovanca prepričati, da ga denar že čaka na računu, samo še stroške mora plačati. Seveda pa ne gre za pravo spletno banko, ampak za goljufiji prirejeno spletno stran. Podobno kot v primerih sorodnih poskusov goljufij iz preteklosti, denar najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov kot sta Western Union ali MoneyGram (kar bi moral biti nov zvonec za alarm). Ta plačilna sistema sta namreč namenjena hitremu prenosu denarja med znanci in nista namenjena plačevanju blaga ali storitev, ker se sled za denarjem zelo hitro izgubi. Denar, ki ga naivnež na ta način nakaže goljufom, pa je tako izgubljen za vedno.

V nekaterih primerih goljufi pošljejo številko bančnega računa za nakazilo stroškov, a gre za račune v lasti t.i. ‘denarnih mul’, ki zavestno, ali pa tudi ne (včasih so tudi oni žrtve kriminalcev), denar čim prej posredujejo po drugi poti naprej, da bi s tem zakrili sledi denarnega toka. “Če ste ugotovili, da ste žrtev prevare, čimprej kontaktirajte policijo. Na banki se tudi pozanimajte o možnostih preklica nakazila. Če ste goljufom poslali sken ali fotografijo osebnega dokumenta, vam prav tako svetujemo prijavo na policiji.

V primeru kraje identitete vam bo zapisnik policije prišel prav pri morebitnem dokazovanju vaše nedolžnosti. Vso morebitno nadaljnjo komunikacijo z goljufi ignorirajte. Predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte (dodatnega) denarja, tudi če vam bodo grozili s policijo ali FBI,” pravijo pri varninainternetu.si. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.