Naslovnica Svet & EU Nekdanji voditelj italijanskega TV dnevnika nov predsednik parlamenta EU

Nekdanji voditelj italijanskega TV dnevnika nov predsednik parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je  dobil novega predsednika. To je Italijan David Sassoli, član skupine S&D, ki je bil za izvoljen v drugem krogu glasovanja na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Nekdanji voditelj italijanskega TV dnevnika nov predsednik parlamenta EU 1Davide Sassoli je znan obraz italijanske državne televizije, poleg ostalega je nekaj let vodil osrednji večerni TV dnevnik 1 programa RAI (foto: europarl.europa.eu)

 

Poslanci so za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili Davida Sassolija, potem ko je 63-letni Italijan drugem krogu glasovanja (na prvem plenarnem zasedanju po evropskih volitvah) prejel 345 izmed 667 oddanih veljavnih poslanskih glasov. Bivši televizijski novinar in urednik je že od leta 2009 član Evropskega parlamenta, v politiko pa se je vključil prek italijanske Demokratske stranke, ki velja za levo-sredinsko stranko. Slednja je na nivoju Parlamenta EU del skupine S&D – skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov.

Novi predsednik parlamenta je v nagovoru poslancem pred glasovanjem poudaril, da se je letošnjih evropskih volitev udeležilo veliko mladih in opozoril na odgovornost Evropskega parlamenta in izvoljenih poslancev, da izpolnijo njihova pričakovanja. »Volivci so nam podelili mandat, ker verjamejo v moč te institucije, verjamejo v demokracijo in se zavedajo pomena svobodnih volitev. Ne smemo jih razočarati. V prihajajočem mandatu moramo biti v prvih vrstah, voditi moramo razpravo in biti sila potrebnih sprememb, ki bodo Evropo naredile močnejšo in modernejšo«, je poudaril Sassoli. 

Sassoli je član napredne evropske lovesredinske koalicije S&D, katera se zavzema za vključujočo evropsko družbo, ki temelji na načelih svobode, enakosti, solidarnosti, raznolikosti in poštenosti. V predstavitvi koalicije na njihovi spletni strani piše, da si poslanci S&D prizadevajo za socialno pravičnost, delovna mesta in rast, pravice potrošnikov, trajnostni razvoj, reformo finančnega trga in človekove pravice, da bi vzpostavili močnejšo in bolj demokratično Evropo ter boljšo prihodnost za vse. Sicer pa novi predsednik Parlamenta EU doslej v Italiji ni bil znan po kakšnih negativnih aferah, kar je nedvomno pozitivna novica. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.