Naslovnica Slovenija Študentje z akcijo proti osamljenosti in napadom panike

Študentje z akcijo proti osamljenosti in napadom panike

Avtor: Spletno Uredništvo
Študenti psihologije Filozofske fakultete v Ljubljani so prejšnji teden pričeli s prvo preventivno akcijo, ki so jo poimenovali ‘Sam? Ni panike!’ Z akcijo, ki bo trajala do 26. aprila,  so se lotili vzrokov za duševne težave ljudi, saj so osamljenost, panični napadi in tesnoba zaradi pandemije še toliko bolj pogoste.
Vsak od nas ima trenutke, ko res ni vse v redu, a nekateri se s tem soočajo lažje kot drugi (foto: pixabay.com)

Študentje psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so pod mentorstvom Marka Floyda Bračiča pripravili prvo preventivno akcijo psihološke pomoči za vse tiste, ki jih tarejo duševne težave, kot so depresija, osamljenost, panični napadi in tesnoba. V sklopu predmeta Psihološka preventiva so 5. aprila pričeli s projektom ‘Sam? Ni panike!’, ki bo trajal vse do 26. aprila.

Namen te preventivne akcije je ozaveščanje ciljnih populacijo duševnih težavah, katere so od izbruha epidemije postale še precej bolj akutne. Najprej so izpeljali anketo, v kateri je sodelovalo 766 udeležencev med 15. in 30. letom starosti. Rezultati so pokazali, da so tudi med mladimi občutja osamljenosti in tesnobe presenetljivo pogosta, da je kar 26% udeležencev že doživelo panični napad ter se ženske pogosteje srečujejo z napadi panike.

»V času akcije pa niso aktivni le na družbenih omrežjih (Instagram in Facebook), temveč tudi v živo z videokonferencami (na Zoom-u), kjer bodo izvajali predavanja in uporabne delavnice. Ciljajo predvsem na osebe med 15. in 30. letom starosti, saj so posamezniki v tem starostnem obdobju najbolj dovzetni za osamljenost, v zgodnjih 20-ih letih pa za doživljanje paničnih napadov,« pojasnjujejo soudeleženci projekta.

Program akcije predvideva, da bo jutri (13. aprila) prek platforme Zoom na vrsti delavnica o tesnobi in paničnih napadih, 20. aprila pa bo tema delavnice osamljenost. Poleg tega pa so na IGTV Live že pričeli objavljati prve iz niza šestih videov, kjer so predstavljene analize določenih duševnih problematik in prikazani tudi praktični nasveti za (samo)pomoč.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.