Naslovnica Svet & EU Srbi in Črnogorci prvi naslednji kandidati za vstop v EU

Srbi in Črnogorci prvi naslednji kandidati za vstop v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Prihodnji teden bodo poslanci v evropskem parlamentu na plenarnem zasedanju razpravljali o vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. Najresnejši kandidatki sta Srbija in Črna gora, sledita jima Albanija in Makedonija, Kosovo ter Bosna in Hercegovina pa bosta morala do sprejema v eropsko družino najbrž počakati še malce dlje.  

 eu cg

Črnogorci so z eno nogo že dolgo v evropski skupnosti, a se zadnji korak druge noge kar precej vleče (foto:shutterstock.com)

 

Bolgarija, ki trenutno predseduje Svetu EU, je širitev EU postavila kot svojo prednostno nalogo. Maja bo tako v Sofiji potekala konferenca na visoki ravni, kjer bo govora o širitvi EU in izzivih, ki jih ta predstavlja tako za EU, kot za države kandidatke. Že februarja pa bo Evropska komisija predstavila strategijo o širitvi EU.

V EU bi lako končno vstopile še Črna gora, Albanija, Srbija in nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (že več kot 25 let se makedonska, grška in mednarodna  diplomacija niso uspele dogovoriti niti glede uradnega imena te države), ki so že dlje časa kandidatke za članstvo. Kosovo  ter Bosna in Hercegovina pa sta državi, ki sta trenutno še vedno le potencialni kandidatki.

Za članstvo sicer lahko zaprosi vsaka evropska država, ki spoštuje demokratične vrednote EU. Zagotoviti mora demokratičen politični sistem in vladavino prava, delujoče tržno gospodarstvo in mora biti sposobna izvajati obveze, ki ji jih nalaga članstvo v uniji. Če izpolnjuje osnovne politične, gospodarske in reformne kriterije, lahko država postane kandidatka.

Nato lahko država kandidatka začne pogajanja o 35 poglavjih, ki pokrivajo vse vidike delovanja EU. Po končanju pogajanj in izvedenih reformah, se oblikuje sporazum o pridružitvi EU. Ratificirati ga morajo vse države EU in Evropski parlament. Šele potem lahko kandidatka postane država članica. 

Črna gora in Srbija sta najdlje v procesu pogajanj. Črna gora je odprla 30 poglavij in začasno zaprla tri. Srbija je odprla 10 poglavij in začasno zaprla dve. Druge države Zahodnega Balkana se na pogajanja še pripravljajo. Države Zahodnega Balkana sicer prejemajo denar iz evropskih skladov, z EU pa so podpisale tudi sporazume o stabilizaciji in pridruževanju, saj jim le-ti poleg ostalih ugodnosti zagotavljajo lažji dostop do notranjega trga držav EU. Poleg tega ima Črna Gora že dlje časa za uradno valuto evro, čeprav ni del EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.