Naslovnica Magazin Spet naval poskusov goljufij lažnih tehnikov Microsofta

Spet naval poskusov goljufij lažnih tehnikov Microsofta

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, opozarjajo na nov val poskusov spletnih prevar. Tokrat gre spet za lažne strokovnjake z Microsofta, ki vas prepričujejo, da je vaš računalnik okužen.
Če pokliče nekdo s čudnim angleškim naglasom, raje takoj prekinite pogovor (foto: varninainternetu.si)

V zadnjih tednih se po Sloveniji stopnjuje število prijav o poskusih prevar s strani lažnega tehnika s podjetja Microsoft. Poskus prevare poteka tako, da klicatelj po telefonu v slabo razumljivi angleščini (z azijskim, oziroma indijskim naglasom) prepričuje morebitno žrtev, da nujno kliče zato, ker računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Seveda to ni res.

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, poleg tega opozarjajo, da klici prihajajo iz tujine ( npr. Indije, Filipinov), a spletni kriminalci pogosto prikažejo svojo telefonsko številko tako, da se zdi slovenska. »Taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013.

Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Predstavnik Microsofta vas tudi nikoli ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare,« so zapisali na spletnem mestu varninainternetu.si.

Sicer je postopek potem malce zapleten, saj kriminalci zahtevajo, da odprete določeno spletno stran, preko katere boste nato v vaš računalnik prenesli posebno aplikacijo oz. program – običajno gre za Team Viewer ali Supremo. Goljufi trdijo, da je to potrebno za odpravo napak, dejansko pa prav prek tega programa prevarant pridobi popoln nadzor nad  vašo napravo. In prave težave se tedaj šele začnejo…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.