Naslovnica Slovenija Razpis za podporo planinski infrastrukturi

Razpis za podporo planinski infrastrukturi

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri bo v Uradnem listu RS objavljen Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi. V razpisu je predvidenih kar 5 milijonov evrov, poleg gospodarskih koristi pa bo šlo predvsem za gradnjo, obnovo in povečanje stopnje varnosti v obstoječih planinskih objektih.
Razpis za podporo planinski infrastrukturi

Valvasorjev dom na Stolu (foto: PZS/Manca Čujež)

Sredstva iz Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi bodo namenjena sofinanciranju izboljšanja snovne in energetske učinkovitosti ter uporabi obnovljivih virov energije v planinskih kočah, zavetiščih, bivakih in planinskih učnih središčih. Razpis bo delno sofinancirala tudi Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

»Upravičeni prijavitelj so lahko pravne ali fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in spadajo v kategorijo mikro, malih ali srednjih podjetij. Prijavitelj mora biti lastnik ali najemnik planinske koče, zavetišča, bivaka ali planinskega učnega središča, torej planinskega objekta, vpisanega v register planinskih objektov Planinske zveze Slovenije na dan 1. januarja 2020,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Med upravičene stroške tega razpisa bodo šteli gradnjo, opremljanje, stroške informiranja in komuniciranja ter različne stroške najema specializiranih zunanjih izvajalcev. Največja predvidena višina sofinanciranja bo lahko dosegla 80 % upravičenih stroškov. V razpisu je naveden tudi skupni znesek, ki bo na voljo in sicer gre za okroglih 5 milijonov evrov. Razpis bo odprt do porabe sredstev.

V nasprotnem primeru, če vsa sredstva ne bodo porabljena, se bo razpis najkasneje končal konec prihodnjega leta – natanko 31. decembra 2022. S sredstvi tega razpisa se sicer pričakuje razmah konkurenčnega podjetništva za zeleno gospodarsko rast. Sofinancirani projekti naj bi povečali dodano vrednost MSP, hkrati pa gre predvsem za gradnjo, obnovo in povečanje stopnje varnosti v obstoječih slovenskih planinskih objektih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.