Naslovnica Svet & EU So kritičnega novinarja res umorili kar v saudskem veleposlaništvu?

So kritičnega novinarja res umorili kar v saudskem veleposlaništvu?

Avtor: Spletno Uredništvo

Svetovni mediji so med koncem tedna množično povzemali vesti iz Turčije, kjer je ob obisku veleposlaništva Saudove Arabije izginil novinar Jamal Khashoggi. Turške oblasti trdijo, da so novinarju Saudijci pripravili past in ga umorili. 

kashoggiKhashoggi marca letos v Washingtonu na okrogli mizi o Saudovi Arabiji kralja Mohameda bin Salmana (foto: April Brady/Project on Middle East Democracy)

 

Novinar Jamal Khashoggi naj bi prejšnji teden obiskal saudsko veleposlaništvo v Istanbulu, menda zato, ker je potreboval dokumente zaradi bližnje poroke. Njegova turška zaročenka ga je čakala pred poslopjem, iz katerega pa se ni nikoli vrnil. Ko je ženska zagnala alarm, so se turške oblasti previdno lotile preiskave in kmalu so prišle do grozljive ugotovitve.

59-letnega novinarja, ki je bil nekoč glavni urednik TV mreže Al Arab News Channel, nazadnje pa je pisal za Washington Post, naj bi v prostorih veleposlaništva umorila 15-članska saudska ekipa, katera naj bi prispela v Turčijo z zasebnim letom. Novinarja, ki je bil znan po svojem kritičnem pisanju o razmerah v Saudovi Arabiji, naj bi ubili in celo razrezali na koščke.

Dejstvo je, da ga v veleposlaništvu ni več, saj so turškim medijem dovolili obisk in so se slednji o tem lahko prepričali na lastne oči. Saudci trdijo, da je Khashoggi živ in zdrav zapustil prostore veleposlaništva in da z njegovim izginotjem nimajo nič. Novinar pa je sicer lani sam zapustil Saudovo Arabijo in odšel v prostovoljno izgnanstvo v Turčijo. Priimek Khashoggi je sicer turškega porekla.

Jamal Khashoggi pa naj ne bi bil v ožjem sorodstvu z lanim umrlim kontroverznim saudskim milijonarjem in znanim trgovcem z orožjem Adnanom Khashoggijem. Velja še dodati, da Saudci in Turki nikoli niso bili veliki prijatelji, saj se oboji potegujejo za prevlado v sunitskem delu islama.        

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.