Naslovnica Svet & EU Smrtnih žrtev na cestah EU je manj, umirajo pa predvsem moški

Smrtnih žrtev na cestah EU je manj, umirajo pa predvsem moški

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je še vedno na počitnicah, zato na svojih spletnih kanalih že nekaj tednov ne objavlja aktualnih novic. Tu in tam pa se le posveti kakšni pomembnejši tematiki in tako so tokrat ažurirali junijsko statistično analizo prometne varnosti oziroma smrtnih žrtev na cestah EU.

Smrtnih žrtev na cestah EU je manj umirajo pa predvsem moški Statistika pravi, da človeška napaka botruje kar 95% vseh prometnih nesreč v EU (foto: pxhere.com)

 

EU se na splošno ponaša z zelo dobro cestno-prometno varnostjo, a se številke med državami pogosto precej razlikujejo. Tako se je v obdobju 2010-19 število smrtnih žrtev na evropskih cestah zmanjšalo za 23%. 8 evropskih držav je prav v letu 2019 zabeležilo najnižje število smrti, a se po drugi strani v večini držav EU trend zmanjševanja smrtnih žrtev na cestah v zadnjih letih upočasnjuje.

Tako so se po podatkih Evropskega parlamenta lani glede varnosti v prometu med vsemi državami EU najbolje odrezali Švedska in Irska, na repu lestvice pa so se znašle Romunija, Bolgarija in Poljska. V Sloveniji so lani zaradi prometnih nezgod našteli 102 smrtni žrtvi, v desetletju 2010-19 pa se je število smrti na slovenskih cestah zmanjšalo za 25%, kar je malce bolje evropskega povprečja.

»12 odstotkov oseb, ki so na evropskih cestah izgubile življenje, je bilo mladih med 18 in 24 let, kar je zelo veliko, če upoštevamo, da sicer v to skupino spada samo 8 odstotkov celotne evropske populacije. To pomeni, da imajo mladi bistveno večjo verjetnost, da bodo žrtev prometne nesreče s smrtnim izidom. Je pa od leta 2010 število smrtnih žrtev v tej starostni skupini upadlo za 43 odstotkov,« pojasnjujejo s Parlamenta EU.

Kar tri četrtine (76 %) smrtnih žrtev v prometnih nesrečah v EU je moških, kar se ne spreminja bistveno od leta 2010 in je podobno v vseh državah EU. Za izboljšanje cestnoprometne varnosti EU izboljšuje predpise in cestno infrastrukturo ter ustvarja pogoje za varno uporabo samovozečih vozil.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.