Naslovnica Trendi SMG v leto 2019 s pridihom Sreče na vrvici

SMG v leto 2019 s pridihom Sreče na vrvici

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče bo novo leto začelo v petek, 4. januarja in sicer z novim dejanjem debatnega projekta ‘Dežela pridnih’. Voditelj bo Boštjan Narat, gost večera pa pravnik, diplomat in nekdanji filmski igralec Matjaž Gruden.  

grudenMatjaž Gruden je prehodil pot od Sreče na vrvici do Direktorata za demokratično participacijo (foto: Sašo Bizjak) 

 

Kakšen je pogled na ‘Deželo pridnih’ iz središča Evrope, se sprašujejo pri Slovenskem mladinskem gledališču (SMG). Da bi odgovorili na to vprašanje, bodo leto 2019 začeli z Matjažem Grudnom. Gruden je junija letos prevzel vodenje Direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope v Strasburgu, potem ko je bil pred tem vodja direktorata za načrtovanje politik.

“Matjaža Grudna beremo predvsem kot kolumnista, kar pa je njegova skoraj »prostočasna« dejavnost. Wikipedija o njem sicer pravi, da je direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope, a to zveni precej neoprijemljivo. Verjetno zato, ker evropske ustanove dojemamo kot nekaj oddaljenega in abstraktnega; ker jih – čeprav v dobršni meri krojijo naša življenja – v resnici ne razumemo.

Matjaž Gruden jih razume in pozna njihovo delovanje, dogajanje že dolga leta spremlja iz prve vrste. Ko govori in piše o demokraciji, človekovih pravicah, svobodi govora in govorici sovraštva, so njegova stališča podkrepljena s pravnim znanjem in diplomatskimi ter političnimi izkušnjami. Zato ga je vredno brati in mu prisluhniti,” o prvem gostu leta 2019 pravijo pri SMG. Sicer pa je pravnik in diplomat Gruden bolj poznan po svojih vlogah v filmih Sreča na vrvici in Učna leta izumitelja Polža. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.