Naslovnica Gospodarstvo Postojnska jama letos rekordno, prihodnje leto z novimi vlakci

Postojnska jama letos rekordno, prihodnje leto z novimi vlakci

Avtor: Spletno Uredništvo

Leto 2018 je bilo v Postojnski jami še posebej slavnostno, saj so praznovali 200 let od odkritja najlepših delov Postojnske jame. Novembra so se obletnici posvetili s svečano koncertno prireditvijo v jami, ob koncu leta pa je prvi mož Parka Postojnska jama Marjan Batagelj potegnil črto pod vse, kar so letos dosegli. 

vlakec 2Prvi vlakec je v Postojnski jami zapeljal že leta 1872, prihodnje leto pa se sedanje kompozicije po 45 letih poslavljajo (foto: postojnska-jama.eu)

 

Leto 2018 so v Postojni zaznamovali s prireditvijo Poklon Postojnski jami, s prenovljeno spletno stranjo, z razvojem lastne blagovne znamke Authentic in dveh avtentičnih okusov sladoleda (gelato), s podpisom mednarodnega sporazuma, s katerim so se zavezali k sodelovanju pri raziskovanju genskega zapisa človeške ribice, s pospeševanjem aktivnosti za sledenje trajnostnemu razvoju in s podpisom nominacije za vpis Klasičnega krasa na seznam svetovne dediščine UNESCO. 

»To je najboljše leto v zgodovini Postojnske jame,« je zadnjo letošnjo novinarsko konferenco začel predsednik upravnega odbora Postojnske jame, Marjan Batagelj. Slednji je poleg rekordnega obiska vseh znamenitosti v Parku Postojnska jama in izjemnih poslovnih rezultatov, tokrat izpostavil tudi pomembne investicije družbe. V letu 2019 bodo investirali 8.000.000 €, po 45 letih bodo po jami zapeljali novi jamski vlakci in razkrita bo skrivnost sobe v hotelu Jama. 

Avgusta je Park v samo enem dnevu obiskalo kar 14.000 obiskovalcev, od tega jih je Postojnsko jamo občudovalo 7.800. Od leta 2010 so se prihodki povečali kar za 3-krat, čisti poslovni izid pa kar za 14-krat. V letu 2018 le-ta znaša kar 8,3 milijonov eur, EBITDA pa 11,5 milijonov eur. »To je odraz izjemne učinkovitosti zaposlenih,« poudarja Batagelj, ki vseskozi opozarja na pomembnost dobrega kadra in sposobnost, kako ga zadržati.

»Skrbimo za stalno izobraževanje in napredek zaposlenih, njihovo učinkovitost pa nagrajujemo tako z mesečno stimulacijo kot tudi z regresom in božičnico, ki je statistično dokazano – ena najvišjih v Sloveniji. Dodana vrednost na zaposlenega je tako visoka, kot da smo tehnološko podjetje. To pa zato, ker smo vse procese dela res prilagodili zahtevam gostov. Dodana vrednost znaša 87.000 eur, ob izredno nizki zadolženosti podjetja, ki je samo 16,5 %,« je še dodal Batagelj. 

Sicer so med obiskovalci so še vedno na prvem mestu Italijani, sledijo gostje iz Nemčije, Slovenije in Južne Koreje. Kot navajajo, bodo z veseljem spremljali, od kod bo v Postojnsko jamo prišel 39-milijonti gost, ki ga pričakujejo v začetku prihodnjega leta. Ta bo simbolično naznanil drugo 200-letnico. V letu 2019 namreč obeležujejo 200-let od prvega uradnega turističnega obiska, od zgodovinskega vpisa avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda v znamenito knjigo obiskovalcev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.