Naslovnica Trendi SMG tokrat z nemško predstavo Dežela prihodnosti

SMG tokrat z nemško predstavo Dežela prihodnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko mladinsko gledališče nadaljuje s spletnimi predstavami, poleg tega pa poglablja svoje mednarodno delovanje. Tako so se odločili, da po uspešnih gostovanjih SMG v Berlinu in Gledališča Maksima Gorkega v Ljubljani pripravijo tudi spletno izmenjavo predstav. Prva bo na sporedu v sredo zvečer, imenuje se ‘Futureland’ (Dežela prihodnosti) in govori o otrocih, ki so postali migranti.

Otroci v boju za preživetje v zapletenih sodobnih časih (foto: Ute Langkafel/SMG)Slovensko mladinsko gledališče (SMG) v sredo, 24. februarja ob 19.30, pričenja ciklus mednarodnih spletnih izmenjav gledaliških prestav. Gledališče Maksima Gorkega iz Berlina bo predstavilo gledališko igro ‘Futureland’ (Dežela prihodnosti), katere je posvečena otrokom, ki so postali migranti. Pod režijo se je podpisala Lola Arias, igrajo pa Mamadou Allou Diallo, Ahmad Azrati, Fabiya Bhuiyan, Mohamed Haj Younis in drugi.

»50% pribežnikov v Evropo je mladoletnih in številni od njih so brez spremstva. Otroci in mladostniki prihajajo v Evropo, da bi si zagotovili preživetje, tu pa se soočijo s sistemom, ki jih varuje samo začasno. V skladu zakonom o azilu se mladoletnih brez spremstva ne sme izgnati. Z drugimi besedami: do svojega osemnajstega leta so varni. Ampak kakšno prihodnost imajo lahko mladi, če se morajo bati tega, da bodo odrasli,« razkriva napovednik.

Sicer je ‘Futureland’ predstava z mladostniki, starimi od 14 do 18 let, ki so iz Afganistana, Sirije, Somalije, Gvineje in Bangladeša v obljubljeno deželo Nemčijo prišli sami. Zdaj živijo v Berlinu, sredi socialnih delavcev, uradov za mladino, skrbnikov in drugih mladih iz različnih kultur. Najstniki različnih kultur so pristali v popolnoma novem svetu, katerega pravil ne poznajo. Ne vedo pa niti, koliko časa bodo sploh lahko ostali v Nemčiji.

»Kar naprej morajo dokazovati, da si zaslužijo azil, priložnost v šoli ali mesto v krogu prijateljev. Znašli so se med dvema kulturama, med otroštvom in odraslostjo, med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, v iskanju lastne identitete. In že so doživeli več, kot marsikdo od nas doživi v vsem svojem življenju,« še pojasnjujejo s Slovenskega mladinskega gledališča.

Posnetek predstave bo posebej prirejen za spletno gostovanje v SMG, saj bo opremljen s slovenskimi podnapisi in bo 24 ur dostopen na platformi Dringeblieben.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.