Naslovnica Trendi SMG je startalo s Sezono ljubezni in teh stvari

SMG je startalo s Sezono ljubezni in teh stvari

Avtor: Spletno Uredništvo
V Slovenskem mladinskem gledališču so napovedali svojo 68. sezono delovanja, ki so jo poimenovali ‘Sezona ljubezni in teh stvari’. Že prek koncem letošnjega leta se obeta vrsta novosti, še več pa jih pripravljajo za prve mesece leta 2024.
SMG je startalo s Sezono ljubezni in teh stvari

Ta teden bo SMG postreglo s ponovitvami predstave Ljudje, kraji in stvari’ (foto: Ksenija Mikor/SMG)

Pravzaprav se je nova sezona Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) že pričela. V ‘Sezono ljubezni in teh stvari’ so se namreč z dramsko zgodbo v nastajanju, ki nosi naslov ‘Nezakonske matere’, že minuli ponedeljek predstavili  občinstvu Nove pošte. Sicer gre pri tej uprizoritvi za koprodukcijo društva KUD Krik in Slovenskega mladinskega gledališča, za katerim stojita predvsem Brina Klampfer in Iza Strehar.

»Spregovorile_i bomo o zlorabah, izvedenih v imenu ljubezni, ter o ljubeznih, ki niso nič drugega kot derivat blagovne menjave. V sezoni 2023/2024 bomo torej dialektiko ljubezni poskušale_i soočiti z dialektiko moči, kajti moč brez ljubezni je nasilna in brezobzirna, ljubezen brez moči pa anemična in sentimentalna. Moč v svoji najboljši obliki je ljubezen, ki uresničuje zahteve pravičnosti,« so o ‘Sezoni ljubezni in teh stvari’ povedali s SMG.

Že v naslednjem tednu pa se bodo zvrstile 4 ponovitve predstave ‘Ljudje, kraji in stvari’, ki jo po zgodbi Duncan Macmillana režira Matjaž Pongrajc. V njej igrajo Daša Doberšek, Liam Hlede (k. g.), Klara Kastelec (k. g.), Nataša Keser, Klemen Kovačič, Janja Majzelj, Maruša Oblak, Ivan Peternelj, Robert Prebil, Matej Recer, Katarina Stegnar, Blaž Šef, Matija Vastl in Vito Weis. Ponovitve bodo v sredo (13.9.), četrtek, petek in soboto ob 19.30.

Nato bosta naslednja dela uprizoritve ‘Nezakonske matere’ bosta na sporedu oktobra in novembra, že pred tem pa bo v četrtek, 14. septembra, na vrsti prvi dogodek serije ‘Dežela pridnih’. Voditelj Boštjan Narat bo gostil Miloša Kosca in Matjaža Ličerja, naslov tega uvoda je ‘Ognjemet na pragu nove sezone’, ekipa pa je baje resno napovedala spektakel z ognjemetom, godbo na pihala in mimohodom mažoretk.

Nato bo sta oktobra in novembra na vrsti novi dejanji projekta ‘Nezakonske matere’, oktobra bo gledališko premiero za SMG doživelo besedilo Tonyja Kushnerja ‘Angeli v Ameriki’ in sicer v režiji Nine Rajić Kranjac (pri tem je malce nenavadno le dejstvo, da je isto delo Kushnerja maja letos že doživelo premiero – v Mini teatru in sicer v režiji Ivice Buljana ter z drugo igralsko zasedbo).

»Decembra bo na sporedu praizvedba Argonavtov. Besedilo bo po motivih istoimenske avtobiografske/avtofikcijske knjige Maggie Nelson, ki je v odnosu s transosebo in si želi ustvariti družino, pripravil Tomasz Śpiewak, režiral pa ga bo Michał Borczuch. Glavnina projekta bo temeljila na raziskavi, v kateri bodo sodelovali netipični, nenormativni pari in družine ter aktivistke_i, ki se za njihove pravice borijo v Sloveniji,« sporočajo s SMG.

Poleg tega bo z Emanatom ekipa SMG soustvaril festival ‘Platforma malih umetnosti’, še naprej občasno gostila ‘Tatove podob’ in predstavo ‘Punce’ kolektiva Igralke z Reke, ki se navezuje na predavanja-performanse ‘Spolna vzgoja II’. V programu ‘Nove pošte’ se bo v okviru festivala ‘Mesto žensk’ zaključil projekt ‘Spolna vzgoja II’ in sicer tako, da bodo vsi deli odigrani zapored en za drugim, s čemer bo to delo postalo zaokrožena celota.

Vendar za preostale mesece leta 2023 s strani SMG to še ni vse, saj se bo na primer Nika Švab predstavila z novo sezono ‘Dram tlačank’, pripravlja pa se tudi večdnevni festival ‘Zatočišče’, ki bo posvečen ustvarjanju režiserja Žige Divjaka v okviru projekta Nova pošta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.