Naslovnica Kronika Spet o lažnih spletnih trgovinah in o filmskih karierah

Spet o lažnih spletnih trgovinah in o filmskih karierah

Avtor: Spletno Uredništvo
Varnostna služba slovenskega spleta, ki je zbrana okrog projekta Varni na internetu, je tokrat opozorila na povratek dveh že kar dobro znanih poskusov spletnih prevar. Prvi je povezan z lažnim sporočilom o filmu, drugi pa z lažnimi spletnimi trgovinami, predvsem tistimi z obutvijo.
Spet o lažnih spletnih trgovinah in o filmskih karierah

Skupni slikovni prikaz obeh primerov aktualnih spletnih poskusov prevar (foto: Varni na internetu)

S projekta Varni na internetu so opozorili, da spet beležijo velik porast lažnih sporočil, ki jih spletni goljufi pošiljajo prek Messengerja in to kar v imenu kontaktov oziroma Facebook prijateljev uporabnika teh storitev. Gre za že dobro znan primer preprostega sporočila, ki uporabnika sprašuje, ali je prav on ta oseba v nekem filmu (‘A si to ti v filmu?’). Govora je torej kar o filmu, na pa o videu ali o določenem posnetku – vseeno pa mnogi naivneži še vedno nasedejo.

»Sporočilo je samo vaba, saj te po kliku na povezavo, ta preusmeri na lažni prijavni obrazec za Messenger ali Facebook. Ko vpišeš svoje geslo, da bi si končno ogledal tisti ‘film’, o katerem ti piše FB prijatelj, pa ga v resnici posreduješ goljufom. Oni pa potem v tvojem imenu pošiljajo sporočilo dalje tvojim kontaktom. Če dobiš to sporočilo, obvezno opozori pošiljatelja, naj zamenja geslo, saj so mu vdrli v profil,« pojasnjujejo z Varni na internetu.

Druga vrsta spletnih prevar, ki je v zadnjih tednih spet postala zelo aktualna, pa so lažne spletne trgovine, predvsem z obutvijo. Zato je potrebno pred spletnimi nakupi vedno preveriti, ali bi lahko šlo za prevaro. Prvi znak za poskus goljufije so izjemno nizke cene, še posebej, če gre za blago, ki sicer nikoli ni poceni. Na primer prave škornje iz prave krokodilje kože ne boste nikjer dobili za10 evrov.

Drugo znamenje, da nekaj zagotovo ni v redu, je to, da so na lažnih spletnih trgovinah vedno na razpolago vsi artikli, prav vsi so deležni znižanja cen in prav vse lahko brezplačno dostavijo že v nekaj dneh. Tretji način preverjanja sumljive spletne trgovine pa je ta, da se je domeno spletne strani vpiše na portal storitve whois.domaintools.com. Tam se pokaže, koliko je stara domena spletne trgovine. Če je stara le nekaj mesecev, gre najbrž za poskus prevare.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.