Naslovnica Slovenija Slovenski standardi so daleč pred evropskimi

Slovenski standardi so daleč pred evropskimi

Avtor: Spletno Uredništvo

Svet EU in Evropski parlament sta pred dnevi dosegla načelni dogovor o direktivi o usklajevanju poklicnega in družinskega življenja staršev, dokončno pa bo dogovor sprejet v naslednjih mesecih. Direktiva predvideva dva meseca neprenosljivega dopusta za nego in varstvo otroka za vsakega starša in zagotovljeno plačilo za ta dopust. Če za EU to pomeni korak naprej, pa za Slovenijo pomeni ogromen korak nazaj.  

Family Fellowship Friendship Parents And Children 1671088Slovenija ima že od časov pokojne SFRJ enega najbolj staršem prijaznih socialnih sistemov v Evropi (foto: maxpixel.net)

 

Slovensko pogajalsko izhodišče je temeljilo na dejstvu, da smo doslej imeli enega najboljših sistemov starševskega varstva, ki bi ga bilo tudi po mnenju Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) potrebno ohraniti in ustrezno razvijati tudi v bodoče, nikakor pa ne razgrajevati. Ne le, da je v Sloveniji zagotavljeno 100 % nadomestilo v času dopustov zaradi starševstva, slednje tudi nima negativnega vpliva na zaposlenost žensk in moških.

Slovenski sistem obenem omogoča kakovostno družinsko življenje in zagotavlja, da lahko starši tudi delajo. V pogajanjih v Svetu je zato Slovenija nasprotovala spremembam, ki bi zniževale visoke slovenske standarde. Kljub vsem prizadevanjem slovenske diplomacije v Bruslju in močni podpori slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu pa izjema za Slovenijo v pogajanjih z Evropskim parlamentom ni bila potrjena.

»Ob prevzemu funkcije sem se takoj in osebno zavzela, da bi pri predlogu direktive, ki je bila takrat v zaključnem procesu sprejemanja, dosegli izjemo za Slovenijo, ki pa žal ni bila potrjena. Kljub temu bom ob prenosu direktive v slovensko zakonodajo naredila vse potrebno, da bodo učinki na obstoječi sistem čim manjši oziroma zanemarljivi,« je dejala ministrica MDDSZ Ksenija Klampfer.

Cilj direktive EU naj bi bil izenačiti možnosti žensk in moških pri skrbi in vzgoji otrok s ciljem zagotavljanja njihovih enakih možnosti pri udeležbi na trgu dela, a naj bi bilo časovno obdobje za plačane starševske odsotnosti iz službe precej krajše od tega, na kar smo v Sloveniji vajeni. Direktiva EU namreč predvideva le dva meseca neprenosljivega dopusta za nego in varstvo otroka za vsakega starša ter zagotovljeno plačilo za ta dopust.

Direktiva naj bi sicer uvedla tudi deset delovnih dni očetovskega dopusta in pravico do dopusta za namene nege otrok, partnerjev ali staršev, so še zapisali na spletu MDDSZ.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.