Naslovnica Svet & EU Slovenska podjetja niso med prvimi prejemniki sredstev Pospeševalca EIC

Slovenska podjetja niso med prvimi prejemniki sredstev Pospeševalca EIC

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh je s Komisije EU prišla tudi novica, da je Evropski svet za inovacije (EIC) izbral 65 inovativnih zagonskih ter malih in srednjih podjetij, ki bodo prejela 363 milijonov evrov sredstev za svoje prelomne inovacije. Med prejemniki tokrat ni nobenega slovenskega podjetja.
Sredstva Pospeševalca so namenjena tudi inovacijam na področju zdravstva (foto: ec.europa.eu)

S Komisije EU so pojasnili , da bo vsako izbrano podjetje prejelo kombinacijo financiranja v obliki nepovratnih sredstev in kapitalskih naložb v višini do 17 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena razvoju in krepitvi prelomnih inovacij na področju zdravstva, digitalnih tehnologij, energije, biotehnologije, vesolja… Sicer gre za prvo skupino podjetij, ki jih bo lahko financiral sveže zagnani ‘Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije’.

»Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije je edinstven instrument EU za financiranje. Podpira razvoj vrhunskih inovacij, tako da privablja zasebne vlagatelje, in ponuja portfelj storitev, ki podpirajo njihovo razširjanje. Z Evropskim svetom za inovacije želimo Evropo postaviti v sam vrh inovacij in novih tehnologij z vlaganjem v nove rešitve za pereče zdravstvene, okoljske in družbene izzive,« je komentirala evropska komisarka Marija Gabriel.

Gabriel, ki je zadolžena prav za inovacije (ter za raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade), je še pojasnila, da so bila najboljša podjetja izbrana po novem dvostopenjskem procesu, ki je bil uveden v okviru programa Obzorje Evropa. Postopek predvideva, da naprej vse prijave podrobno preučijo zunanji strokovnjaki, v drugi fazi pa nato potekajo še razgovori pred posebno žirijo, ki jo sestavljajo izkušeni vlagatelji in podjetniki.

Sicer na seznamu 65 prejemnikov ni nobenega slovenskega podjetja, so pa na primer kar štiri podjetja iz Izraela, ki se ne nahaja v EU in niti na evropski celini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.