Naslovnica Magazin Slovenijo močno skrbi zloraba umetne inteligence

Slovenijo močno skrbi zloraba umetne inteligence

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za zunanje zadeve, Stalno predstavništvo RS pri OZN in Ministrstvo za pravosodje so skupaj s Svetom Evrope in UNESCO-m v prostorih OZN pripravili srečanje z naslovom ‘Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva – vzpostavljanje pravnih standardov’. Pravni vidik je v segmentu umetne inteligence zelo pomemben, saj lahko  odsotnost ali nespoštovanje osnovnih človeških etičnih norm hitro pripelje do kakšne neslutene katastrofe. 

Z umetno inteligenco očitno res ni heca (foto: flickr.com/Terminator 3 – Rise of the Machines)

 

Republika Slovenija je velika podpornica odgovornega razvoja umetne inteligence (AI), ki naj bi temeljil na človeku in človekovih pravicah, zato znotraj struktur Evropske unije (EU) in Organizacije združenih narodov (OZN) poziva k etičnemu regulativnemu okvirju za izvajanje AI. Zadnje strokovno srečanje, ki so ga poimenovali ‘Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva – vzpostavljanje pravnih standardov’, je z uvodnim pozdravom začel državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje RS Gregor Strojin.

Sledili so nastopi osrednjih gostov, med je katerimi posebni svetovalec generalnega sekretarja Združenih narodov Fabrizio Hochschild-Drummond prisotnim začrtal okvir, v katerem je potrebno upoštevati tehnološke razprave. Poleg tega je Sloveniji čestital za vodilno vlogo na tem področju, saj je naslavljanje vprašanja umetne inteligence (AI) nujno in kritično pomembno. Jan Kleijssen s Sveta Evrope pa je poudaril veliko potrebo po pravnih standardih in na kratko predstavil načrte Sveta Evrope na področju vzpostavljanja zakonodajnih okvirjev umetne inteligence.

Tudi Marie Paul Roudil, predstavnica organizacije UNESCO v New Yorku, je prisotne spomnila na etične standarde, ki morajo ostati skupna primarna skrb ob nadaljnjem razvoju umetne inteligence. V zaključnem delu dogodka je veleposlanica RS pri OZN Darja Bavdaž Kuret strnila razmišljanja sodelujočih panelistov (prof. Joanne Bryson, Moire Patterson in Marka Grobelnika z Inštituta Jožef Stefan) ter občinstva. Razprava je dokazala, da uporaba AI že močno vpliva na naš vsakdanjik, zato je potrebno zastaviti splošne standarde in temu nameniti veliko pozornosti držav ter mednarodnih organizacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.