Naslovnica Svet & EU 400 milijonov dolarjev za sestrelitev potniškega letala MH17

400 milijonov dolarjev za sestrelitev potniškega letala MH17

Avtor: Spletno Uredništvo

Ameriško sodišče v zvezni državi Illinois je obsodilo domnevnega krivca za sestrelitev malezijskega potniškega letala, ki se je zgodila na vzhoodu Ukrajine leta 2014 in sicer bi moral družinam umrlih potnikov ter članov posadke plačati odškodnino v višini 400.000.000 ameriških dolarjev.  

MH 17Nizozemski in avstralski preiskovalci si ogledujejo del razbitin nesrečnega Boeinga 777, a do danes krivca za sestrelitev še niso našli (foto: en.wikipedia.org/defensie.nl)

 

Ameriško sodišče, na katero so odškodninsko tožbo vložili sorodniki 18 žrtev je sicer sodbo izreklo že konec decembra, a ji tedaj mediji niso posvetili veliko pozornosti. Sedaj se je na svoji spletni strani oglasil Mikahail Khordokovski, najbolj znani ruski politični disident, prvi mož nekdanjega energetskega giganta Yukos, ki se je po prestani zaporni kazni preselil v zahodno Evropo.

Kot je zapisal velik kritik Putinove vladavine, so Američani za krivca spoznali Igorja Girkina – Strelkova, vojaškega poveljnika in ministra za obrambo seperatistične ruske regije na vzhodu Ukrajine. Girkin naj bi bil vojak-rezervist in deklarirani velikoruski nacionalist, ki naj bi se vojaško udejstvoval med operacijami v Čečeniji, Moldaviji oziroma Pridnestrju, Krimu in Ukrajini. Sodeloval naj bi tudi med vojno v Bosni in sicer na srbski strani. Sumijo ga, da je vse to počel po okriljem ruskih tajnih služb.  

Potniški Boeing 777 malezijske družbe je bil sestreljen 17. julija leta 2014 nad vzhodom Ukrajine, kjer so potekali srditi spopadi med pro-ruskimi uporniki in ukrajinskimi enotami. Letalo, ki je letelo pod kodo leta MH 17,  je bilo sestreljeno s protiletalskim izstrelkom ruske izdelave. Uradni Kremlin je svojo udeležbo v nesreči vseskozi zanikal, a so na Zahodu za sestrelitev vsi okrivili pro-ruske sile, ki naj bi jim Moskva prikrito pomagala z orožjem in z osebjem.

Girkin naj bi bil del tega osebja, zaradi svojega poveljniškega položaja pa ga je ameriško sodišče spoznalo za odgovornega za sestrelitev. V tragediji je tedaj umrlo 298 ljudi, do danes pa ukrajinska, nizozemska (dve tretjini potnikov so bili Nizozemci, letalo je vzletelo iz Amsterdama), angleška in skupna mednarodna preskava še vedno niso uradno imenovale krivca za tragedijo.  

Velja dodati, da so se teoretiki zarot od prvega dne spraševali, zakaj je civilno potniško letalo sploh letelo nad območjem, kjer so potekali vojaški spopadi. Zakaj je kontrola leta dopustila mednarodne lete prek območja, kjer so aktivno delovali tako ukrajinsko vojno letalstvo, kot tudi protiletalske enote proruskih upornikov. Če bi tedaj kdo pravočasno prepovedal polete nad vzhodno Ukrajino, ne bi bilo nedolžnih žrtev.       

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.