Naslovnica Magazin Slovenija na skupni vaji kibernetske varnosti zveze NATO

Slovenija na skupni vaji kibernetske varnosti zveze NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je v Sloveniji in še 29 državah pakta NATO pričela dvodnevna skupna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja ‘Locked Shields 21’. Na vaji sodeluje več kot 2000 strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij.
Predstavnik Sekcije za kibernetsko varnost in tehnični vodja slovenske ekipe Gregor Spagnolo (foto: Monika Sušanj/MO)

Največjo vajo s področja kibernetske obrambe na svetu vodi Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (CCDCOE) iz estonskega Talina, za slovensko udeležbo pa sta pristojni Ministrstvo za obrambo (MO) in Sekcija za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije. Skupno vajo ‘Locked Shields’ CCDCOE sicer organizira že vse od leta 2010, medtem ko je Slovenija šele lani postala članica Centra odličnosti za kibernetsko obrambo, kar je predpogoj za udeležbo na skupnih vajah NATO pakta.

»Slovenija se je odločila, da na letošnji vaji Locked Shields 21 sodeluje v javno-zasebnem partnerstvu. Tako iz Slovenije na vaji ne sodelujejo le predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, pač pa tudi domači strokovnjaki, zaposleni v zasebnem sektorju, in sicer iz  podjetij: 0patch, 3fs, Astec, Biokoda, Bitstamp, Creaplus, Gospodarska zbornica Slovenije, iLOL informacijske tehnologije, Interexport, MA-NO, Microsoft, Mikeji, Our Space, Siemens Slovenia, SSRD, Telekom Slovenije, Viris, XLAB in X-truder,« so pojasnili z MO.

Na vaji Locked Shields letos sodeluje 30 držav, Slovenija pa je med modrimi ekipami, ki skrbijo za zaščito in ščitenje informacijskih sistemov. Poleg modrih ekip so prisotne še rdeče ekipe, ki so v vlogi napadalcev, bela ekipa je zadolžena za nemoten potek scenarija vaje, rumena ekipa testira stanje pripravljenosti ostalih udeležencev, zelena ekipa pa vzdržuje celoten tehnološki sistem med potekom vaje. V dvodnevni vaji je pri dan namenjen tekmovanju med modrimi in rdečimi, drugi dan pa bo posvečen strateškemu odločanju.

Glede strateškega odločanja bodo preizkusili procese razpoznavanja, koordinacije in odločanja v primeru najbolj zahtevnih kibernetskih incidentov. Sicer vse scenarij vaje temelji na resničnih kibernetskih incidentih. Tokrat bo v vadbeno okolje vključenih 5000 virtualiziranih sistemov, ki bodo izpostavljeni več kot 4000 napadom. V vajo bodo vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki bodo posnemale različne civilne in vojaške sisteme, uporabljene pa bodo tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.