Naslovnica Slovenija Slovenija in Palestina sta po priznanju vzpostavili diplomatske odnose

Slovenija in Palestina sta po priznanju vzpostavili diplomatske odnose

Avtor: Spletno Uredništvo
Po torkovem glasovanju v slovenskem parlamentu st včeraj Slovenija in Palestina dokončno vzpostavili diplomatske odnose, potem ko je bila palestinskemu veleposlaniku predana uradna nota o slovenskem diplomatskem priznanju Države Palestine.
Slovenija in Palestina sta po priznanju vzpostavili diplomatske odnose

Državni zbor med sprejemanjem odločitev o priznanju Države Palestine (foto: MZEZ/gov.si)

Po dolgih letih oklevanja je slovenska politika ta teden naredila tisti korak, ki je neizbežen za mir na Bližnjem vzhodu. V slovenskem parlamentu so v torek izglasovali priznanje države Palestine, Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa je nato včeraj palestinskemu veleposlaniku Salahu Abdel-Shafiju predala noto o priznanju Države Palestine in vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Državo Palestina.

“Naslednji diplomatski koraki so udeležba predsednika vlade na humanitarni konferenci v Jordaniji in pogajanja o ameriški resoluciji v Varnostnem svetu o premirju in izpustitvi talcev. Slovenija bo vztrajala, da nadaljujemo s pritiski na Izrael in na mednarodno skupnost ter da čim prej dosežemo trajno premirje v Gazi,” je ob zgodovinski predaji note povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Noto je prejel veleposlanik Države Palestina Salah Abdel-Shafi, ki se je Sloveniji zahvalil za priznanje, za držo glede spoštovanja mednarodnega prava in za zagovarjanja pravice palestinskega naroda do samoodločbe. V Dnevnih novicah smo 30. oktobra 2023 zapisali, da je prva temeljna težava mirovnega procesa ta, da EU kot celota sploh še ni priznala palestinske države, medtem ko vztrajno zagovarja ‘rešitev dveh držav’.

Sedaj je Slovenija to težavo premostila in s priznanjem Palestine postala 147. država sveta, ki je to storila. Po neuradnih podatkih 47 držav še ni priznalo Palestine. Tudi EU se bliža dnevu, ko bodo vse države članice priznale Državo Palestino. Doslej jo je priznalo 11 članic EU, manjka jih še 16…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.