Naslovnica Slovenija Slovenija in begunci s statusom začasno zaščitene osebe

Slovenija in begunci s statusom začasno zaščitene osebe

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker se tudi v Sloveniji pojavlja vse več beguncev iz Ukrajine, so včeraj na novinarski konferenci vrha Ministrstva za notranje zadeve RS pojasnili podrobnosti glede pridobivanja statusa osebe z začasno zaščito ter s tem povezane nastanitve razseljenih oseb iz Ukrajine v Sloveniji.
Slovenija in begunci s statusom začasno zaščitene osebe

Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik na novinarski konferenci (foto: MNZ/gov.si)

Zaradi vojnih spopadov v Ukrajini je Svet Evropske unije že 4. marca 2022 sprejel odločitev o aktiviranju mehanizma začasne zaščite razseljenih oseb v Evropski uniji. Tako je bila dana pravna podlaga za takojšnjo zaščito oseb, ki so od pričetka ruske intervencije 24. februarja zapustile Ukrajino, da bi ušle nevarnostim bombardiranja in vse bolj nemogočim razmeram za življenje v velikem delu te države.

Generalna direktorica Direktorata za migracije RS Nataša Potočnik je zato na novinarski konferenci vrha Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ponovila uradno formulacijo mehanizma začasne zaščite, naštela vrste upravičencev ter pojasnila vidike Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb. »Postopek je hiter, izkaznica, ki jo izda upravna enota, pa velja kot dovoljenje za začasno prebivanje za obdobje 1 leta z možnostjo dvakratnega podaljšanja po 6 mesecev.

Stroškov postopka ni,« je med drugim dejala direktorica. Predvsem pa s pridobitvijo statusa začasno zaščite osebe le-ta pridobi tudi vse pravice, ki izhajajo iz tega statusa, na primer prost dostop do trga dela, pravice, ki se nanašajo na izobraževanje, pravice do nastanitve v nastanitvenih objektih (trenutno je v ta namen določen center v Logatcu) ter tudi pravice za določena denarna nadomestila, ko gre za nastanitev na zasebnem naslovu.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.