Naslovnica Gospodarstvo Slovensko-italijansko sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij

Slovensko-italijansko sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je izpeljalo prvo poslovno srečanje z Italijansko vesoljsko agencijo. Dogodek se je začel v obliki spletnega zasedanja Skupnega usmerjevalnega odbora, nadaljeval pa se je prek več kot 60 bilateralnimi srečanji med podjetji in raziskovalnimi institucijami obeh držav, ki so že izrazila interes za sodelovanje.
Slovensko-italijansko sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij

Italijanska astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti naj bi 15. aprila z misijo SpaceX Crew-4 spet poletela v orbito in prevzela vodenje celotnega ‘ne-ruskega’ dela Mednarodne vesoljske postaje (foto:  needpix.com)

Skupni slovensko-italijanski usmerjevalni odbor je nastal na podlagi ‘Pisma o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene med Ministrstvom za gospodarski razvoj (MGRT) in tehnologijo ter Italijansko vesoljsko agencijo ASI. Odbor, ki se je sestal prvič, bo deloval na področjih identifikacije skupnega interesa, izmenjave informacij in spodbujanja skupnih dejavnosti.

Uvodno srečanje sta vodila predsedujoča Usmerjevalnega odbora Tanja Permozer, vodja Delegacije Republike Slovenije pri Evropski vesoljski agenciji (European space agency – ESA), ter Giorgio Saccoccia, predsednik ASI. V uvodnem delu sta bila predstavljena oba vesoljska sektorja Slovenije in Italije, sledili pa sta dve tematski razpravi – ‘Opazovanje Zemlje’ ter ‘Vesoljski sistemi in tehnologije’.

»Splošnim predstavitvam ključnih aktivnosti in dosežkov na teh področjih v obeh državah so sledile predstavitve 5 ključnih podjetij in raziskovalnih institucij s posameznega področja iz vsake države. Med temi so bila najpomembnejša slovenska podjetja in raziskovalne institucije Sinergise, Vesolje.si, Geocodis, Arctur, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Dewesoft, Cosylab, SkyLabs, Information Technologies in Balmar,« so pojasnili z MGRT.

Italijansko stran so zastopala nekatera podjetja, ki so med najpomembnejšimi evropskimi podjetji na področju vesoljskih tehnologij – OHB Italiija, Thales Alenia Space, Planetek, Politehnika Milano, GM Spazio. Na virtualnem srečanju je bilo prisotnih skoraj 60 udeležencev iz obeh držav, organiziranih pa je bilo tudi prek 60 bilateralnih srečanj med podjetji in raziskovalnimi institucijami, ki so izrazila interes za sodelovanje.

Na podlagi predstavitev in opravljenih bilateralnih pogovorov bodo sedaj identificirana ožja področja, kjer je največ skupnega interesa, nato pa se bodo dorekle skupne aktivnosti, ki se bodo izvajale v prihodnje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.