Naslovnica Svet & EU Parlament EU želi preprečiti novo vojno v Bosni in Hercegovini

Parlament EU želi preprečiti novo vojno v Bosni in Hercegovini

Avtor: Spletno Uredništvo
Dogajanje v Ukrajini ostaja v središču zanimanja globalne javnosti, vendar pa po svetu obstajajo tudi druga krizna žarišča. Prav te dni so se spet vneli spopadi med Armenci in Azerbajdžanci, Evropski parlament pa se bo prihodnji teden resno posvetil Bosni in Hercegovini. Zdi se namreč, da je ta država tik pred razpadom, vendar si nihče ne želi nove vojne na Balkanu.
Parlament EU želi preprečiti novo vojno v Bosni in Hercegovini

Zastava Bosne in Hercegovine (foto: maxpixel.net)

Odbor za zunanje zadeve Evropskega parlamenta se bo prihodnji torek sestal s tristranskim predsedstvom Bosne in Hercegovine, saj so politične razmere v tej državi vse bolj napete. Nacionalistična retorika, predvsem tista s strani predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, še naprej ogroža mir, stabilnost in celovitost države, saj hkrati spodkopava tudi  delovanje njenih državnih institucij.

Poslanci odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta bodo zato v torek na izjemno pomembnem sestanku gostili predsednika in člane tristranskega predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića in tudi Milorada Dodika, prisoten pa bo še predsednik Doma narodov Parlamentarne skupščine BiH Dragan Čović. Situacija je zelo resna, saj lahko morebitni razpad BiH hitro privede do nove vojne na Balkanu.

»V resoluciji o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike, sprejeti 17. februarja, je Parlament EU pozval k usmerjenim sankcijam proti gospodu Dodiku zaradi spodkopavanja suverenosti in ozemeljske celovitosti Bosne in Hercegovine. Evropski parlament je 8. marca opravil tudi plenarno razpravo o najnovejših dogodkih v Bosni in Hercegovini, na kateri so evropski poslanci predstavili svoje poglede na stanje v državi,« so še pojasnili s Parlamenta EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.