Naslovnica Svet & EU Slovenija aktivna na Svetovnem tednu vode

Slovenija aktivna na Svetovnem tednu vode

Avtor: Spletno Uredništvo
Letošnje poletje je v Sloveniji zaznamovalo občutno pomanjkanje padavin, v svetu pa se s pomanjkanjem vode marsikje soočajo že desetletja. V Stockholmu bo tako te dni potekal letošnji ‘Svetovni teden vode’, na katerem kot partner aktivno sodeluje tudi Slovenija, oziroma Ministrstvo za zunanje zadeve RS.
Slovenija aktivna na Svetovnem tednu vode

Pomanjkanje vode že povzroča politične napetosti v ZDA, Afriki in na Bližnjem Vzhodu (foto:SJ)

‘Svetovni teden vode’ oziroma ‘World Water Week’ je globalno ena najbolj prestižnih prireditev s področja ozaveščanja glede pitne vode in njenega ohranjanja. Ta obsežen dogodek je na sporedu že 30 let, običajno pa se ga udeležuje več tisoč predstavnikov različnih institucij iz vseh držav zemeljske oble. Letos bo prireditev med 23. in 25. avgustom potekala virtualno, nato od 28. avgusta do 1. septembra pa še v Stockholmu v živo.

Kot so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ), je rdeča nit letošnjega ‘Svetovnega tedna vode’ bo vrednotenje vode s poudarkom na tako imenovani nevidni vodi oziroma na podzemnih vodah. Podobno sta bila podzemnim vodam posvečena letošnji ‘Svetovni dan vode’ ter tudi ‘Svetovno poročilo Organizacije združenih narodov o napredku na področju vode‘ – ‘World Water Development Report 2022’.

Slovenija bo tokrat v sodelovanju s številnimi partnerji gostila virtualni dogodek na temo komunikacije med znanostjo in politiko o podzemnih vodah ter soorganizirala dogodek na temo vključujočega upravljanja s podzemnimi vodami. »Veleposlanica za vodno diplomacijo Tanja Miškova bo kot panelistka nastopila na dogodku na temo čezmejnega vodnega sodelovanja in na temo znanosti in politike na področju voda,« so še pojasnili z MZZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.