Naslovnica Kronika Zgolj s spletno navigacijo ni varno tavati po gorah

Zgolj s spletno navigacijo ni varno tavati po gorah

Avtor: Spletno Uredništvo
Število reševanj v slovenskih gorah letos narašča, zadnje tedne so imeli veliko dela predvsem na Gorenjskem. Največ je poškodb, bilo je tudi nekaj smrtnih primerov, pogosto pa morajo reševati  nespametne obiskovalce, ki zaradi nepoznavanja terena sami zaidejo. Klasični zemljevidi in vodniki so namreč precej bolj zanesljivi kot spletni navigacijski pripomočki.
Zgolj s spletno navigacijo ni varno tavati po gorah

Pred vsakim obiskom gora je potrebno preveriti načrtovano traso in se na pot dobro pripraviti (foto: FB PZS)

Policijski in še posebej vojaški helikopterji prav vsak dan koga rešujejo iz slovenskih gora. Konec pandemije koronavirusa je namreč letos poleti zagotovil opazno povečan turistični obisk gorskega sveta Slovenije. In več kot je planincev, več je tudi možnosti, da se komu kaj zgodi. Sicer je največ klasičnih pohodniških poškodb (slabosti, zdrsi, zvini), a je bilo tudi letos nekaj primerov, ko so po obsežnih iskalnih akcijah ponesrečence našli mrtve.

Reševalci, ki imajo nedvomno veliko dela, pa pogosto rešujejo tudi nespametne obiskovalce, ki zaradi nepoznavanja terena sami zaidejo. Tem povsem odvečnim reševanjem bi se radi izognili, zato so s Policijske uprave Kranj v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo javno pozivali turistične delavce, da gostom dopovejo, naj se držijo označenih planinskih poti in naj uporabljajo uradne vodnike oziroma zemljevide.

Spletna navigacija namreč je namreč pogosto zelo zavajajoča, saj ne kaže dejanske težavnosti vsake potke. »Na planinskih kartah so markirane poti običajno rdeče obarvane, polna črta so lahke poti, prekinjena rdeča pa zahtevne planinske poti. Ostalo, kot na primer prekinjene črne črte in pike, pa so lovske poti, kolovozi, brezpotja ter ostanki poti in so za nepoznavalce območja nevarne, zato naj se jih pohodniki izogibajo,« so opozorili policisti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.