Naslovnica Šport Vodstvo lige MLB z jasnim političnim sporočilom

Vodstvo lige MLB z jasnim političnim sporočilom

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker v Sloveniji ta konec tedna ni športnih dogodkov, je več pozornosti namenjeno dogajanju v tujini. V Združenih državah Amerike je pravkar izbruhnila športno-politična afera, saj je vodstvo poklicne baseball lige iz političnih vzrokov spremenilo lokacijo letošnje tekme zvezdnikov, kar povzročilo burne reakcije.
Baseball stadion v Atlanti bo tokrat ostal brez tekme zvezd (foto: ballparksofbaseball.com)

Komisar Major League Baseball (MLB) Robert Manfred je oznanil, da so se v vodstvu tekmovanja odločili, da prestavijo svojo letošnjo tekmo zvezdnikov, ki bi morala biti po prvotnih načrtih na sporedu v Atlanti v zvezni državi Georgia. Za to opcijo so se odločili v protest proti novim zakonom, ki jih je sprejela ta zvezna država na jugu ZDA, da bi zaostrila pogoje za glasovanje prebivalcev na volitvah.

Poleg številnih omejitev glede udeležbe na volitvah nov zakon predvideva tudi, da je vsako dajanje hrane ali vode ljudem, ki stojijo v vrsti, da bi vstopili na volišča, kaznivo dejanje. Sicer se zakon, ki ga je podprl republikanski guverner Brian Kemp, že sooča s pravnimi izzivi skupin za državljanske pravice ter drugih, ki trdijo, da je njegov cilj omejevanje glasovanja med temnopoltimi in drugimi rasnimi manjšinami. V ozadju zgodbe so seveda zadnje ameriške predsedniške volitve.

Prav v Georgii naj bi po trditvah bivšega predsednika Trumpa prišlo do množičnih volilnih kraj, potem pa so po dolgem preštevanju našli le 12 neveljavnih glasovnic. Sicer je Georgia ‘republikanska’ država, kjer pa veliko večino prebivalstva tvorijo temnopolti, poroti katerim naj bi bil nov zakon tudi usmerjen. Ne glede na ves kontekst je vseeno presenetljivo, da se je vodstvo lige MLB odločilo za tako odmeven in hkrati drastičen korak.

“Major League Baseball podpira volilne pravice za vse Američane in nasprotuje omejitvam glede volitev. Odločil sem se, da je najboljši način za dokazovanje naših vrednot kot športa prestavitev letošnje tekme zvezd,” je zapisal Manfredter dodal, da je bila odločitev sprejeta po posvetovanju s klubi, s sedanjimi in z nekdanjimi igralci. Odločitev je povzročila burne proteste nazadnjaške republikanske desnice, sicer pa nova lokacija tekme zvezd (le-ta prinaša ogromen posel) še ni znana.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.