Naslovnica Svet & EU Shell in ENI naj bi za podkupnine porabila 1,2 milijarde dolarjev!

Shell in ENI naj bi za podkupnine porabila 1,2 milijarde dolarjev!

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes so v Italiji tema dneva rezultati včerajšnih parlamentarnih volitev. Zmaga populistov stranke 5 zvezd, poraz tradiconalnih strank levice in desnice ter ugibanja o morebitnih vladnih koalicijah so danes povsem zasenčile ‘proces stoletja’. Slednji se je sicer začel, a so ga takoj preložili. Gre za domnevno podkupnino v nišini neverjetnih 1,2 milijarde dolarjev, ki naj bi jo italijanska državna naftna družba ENI in sorodna nizozemsko-angleška družba Shell plačali, da bi si zagotovili donosen posel v Nigeriji.

eni V območju delte reke Niger, ki je bogato z nafto, se dnevno soočajo z državljansko vojno, z ekološko katastrofo in z ugrabitvami tujcev – vse prav zaradi tega, ker od gore denarja bogatih tujih naftnih kompanij domače prebivalstvo nima skoraj nič (foto: enistoria.eni.com)

 

V Milanu se je danes na desetem odseku kazenskega sodišča začel proces proti vrhovom naftnih družb Eni in Shell, a so ga takoj zaupali sedmi sekciji in sojenje preložili na 14. maj. Za spremembo so se odločili, ker naj bi imel prvotno dodeljeni odsek že sedaj preveč dela, zato bi med predvidoma zelo obsežnim procesom proti naftnima gigantoma prišlo do daljših nepotrebnih zamud.

V pravnem postopku je obtoženih 15 posameznikov, med katerimi izstopajo sedanji generalni direktor italijanske državne naftne družbe Eni Claudio Descalzi, bivši generalni direktor Paolo Scaroni in izvršni direktor pri Shellu Malcom Brinded.

Obtožnica se glasi, da naj bi leta 2011 plačali posameznikom v nigerijski vladi približno miiljardo in dvesto milijonov dolarjev, da bi si Eni in Shell zagotovila zmago na licitaciji za bogato naftno parcelo v delti reke Niger, kjer sta podjetji že dolgo prisotni s svojimi obrati.  

Borci proti korupciji so ob tem opozorili, da gre za navečji znesek v zgodovini procesov o podkupovanju. Prv tako je zanje nesprejemljivo, da je en prvih obtožencev Claudo Descalzi še vedno generalni direktor v državni službi. Če že sam ni odstopil, kot je v podobmih primerih navada ponekod po svetu, bi ga najbrž lahko vsaj začasno suspendirali.

 

    

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.