Naslovnica Svet & EU Sestanek o povezovanju v Evropsko zdravstveno unijo

Sestanek o povezovanju v Evropsko zdravstveno unijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Španija je gostila neformalno srečanje predstavnikov ministrstev za zdravje držav članic EU. Ta sestanek je bil posvečen prihodnosti zdravstva v EU, poimenovan je bil ‘Oblikovanje Evropske zdravstvene unije’, na njemu pa je bilo govora o vrsti aktualnih tem.
Sestanek o povezovanju v Evropsko zdravstveno unijo

Ena od tem tega neformalnega sestanka je bila strateška avtonomija EU na področju zdravil (foto: pxhere.com)

Špansko predsedstvo Svetu EU se je tokrat posvetilo zdravstvu in sicer z neformalnim sestankom na visokem nivoju z naslovom ‘Oblikovanje Evropske zdravstvene unije’. Na zasedanju predstavnikov ministrstev za zdravje držav članic EU je bilo najprej govora o digitalizaciji zdravstva. Poudarek je bil na dostopu državljanov do lastnih zdravstvenih podatkov in na sistemu certificiranja izvajalcev za skladnost s standardi interoperabilnosti in kibernetske varnosti v zdravstvu.

 »Ena od pomembnih prioritet španskega predsedstva, o kateri je potekala razprava na srečanju, je področje duševnega zdravja.  Ključna vprašanja na tem področju se nanašajo na vključevanje duševnega zdravja v vse politike,  kako izboljšati dostop ljudi s težavami v duševnem zdravju do zdravstvene oskrbe ter kako izboljšati duševno zdravje med ranljivimi skupinami v EU,« so pojasnili s slovenskega Ministrstva za zdravje (MZ).

Nazadnje pa so se prisotni dotaknili strateške avtonomije EU na področju zdravil in medicinskih pripomočkov. Pandemija koronavirusa Covid-19 je namreč pokazala, kako ranljiva in odvisna je EU v segmentu zdravil, še zlasti od Kitajske in Indije. Razprava se je dotaknila ukrepov držav članic za spodbujanje avtonomije, zmanjšanja odvisnosti v zdravstvu in zagotavljanja spodbud za povečanje proizvodnje zdravil in surovin v EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.