Naslovnica Magazin Komisija EU je začela poglobljeno preiskavo Microsofta

Komisija EU je začela poglobljeno preiskavo Microsofta

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pred kratkim pričela z uradno preiskavo, da bi ocenila, ali je računalniški gigant Microsoft kršil pravila konkurence EU. To se je zgodilo tri leta potem, ko je 14. julija 2020 podjetje Slack Technologies, Inc. vložil pritožbo proti Microsoftu, ker naj bi slednji protizakonito povezal svoje orodje ‘Teams’ s svojimi paketi za podjetja.
Komisija EU je začela poglobljeno preiskavo Microsofta

Prizor je nastal ob testu Microsofotvega podmorskega podatkovnega centra pred tremi leti  (foto: FB Microsoft)

Kot so pojasnili z Evropske komisije, je Microsoft globalno tehnološko podjetje, ki ponuja produktivno in poslovno programsko opremo, računalništvo v oblaku in osebno računalništvo. ‘Teams’ pa je orodje Microsofta za komunikacijo in sodelovanje v oblaku, ki omogoča sporočanje, klicanje, video srečanja, skupno rabo datotek ter povezuje druga Microsoftova orodja in aplikacije tretjih oseb.

»Microsoft vključuje ‘Teams’ v svoje dobro utrjene zbirke za produktivnost v oblaku za poslovne uporabnike Office 365 in Microsoft 365. Komisija je zaskrbljena, da Microsoft morda zlorablja in brani svoj položaj na trgu programske opreme za produktivnost z omejevanjem konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) za izdelke za komunikacijo in sodelovanje,« so ozadje preiskave na kratko pojasnili s Komisije EU.

Microsotf naj bi Teams vključil v svoje pakete, ne da bi strankam dal izbiro, ali ga sploh želijo, poleg tega pa je morda omejil interoperabilnost med svojimi zbirkami za produktivnost in paketi konkurenčnih ponudnikov. Sedaj bo Komisija EU preverjala, ali gre v tem primeru za protizakonito povezavo v škodo strank na območju EGP, oziroma za t. i ‘zlorabo prevladujočega položaja’ po členu 102 Pogodbe o delovanju EU.

Komisija EU se je ob pričetku preiskave odločila, da bo slednja poglobljena in da jo bo opravila prednostno. Kar pri tem bode v oči, je reakcijski čas Komisije EU. Sama je namreč objavila, da je že 14. julija 2020 družba Slack Technologies, Inc. vložila pritožbo proti Microsoftu, v kateri je trdila, da je Microsoft kršil protimonopolno uredbo s tem, ko je povezal Teams s svojimi prevladujočimi paketi za podjetja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.