Naslovnica Svet & EU Sedmim inovativnim projektom bodo razdelili 1,1 milijarde evrov

Sedmim inovativnim projektom bodo razdelili 1,1 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska Komisija je s sedmimi obsežnimi projekti v okviru Evropskega sklada za inovacije, kateri se financirajo iz prihodkov iz sistema trgovanja s pravicami do emisij EU, pravkar podpisala dogovore o nepovratnih sredstvih v vrednosti 1,1 milijarde evrov. Cilj teh projektov je zmanjšati emisije za več kot 76 milijonov ton ekvivalenta CO2 v prvih desetih letih delovanja.
Sedmim inovativnim projektom bodo razdelili 1,1 milijarde evrov

En od sedmih projektov se bo izvajal tudi v finski rafineriji v kraju Poorvo (foto: neste.com)

Sedem večjih projektov, ki se izvajajo v okviru Evropskega sklada za inovacije, financirajo pa se iz prihodkov Sistema trgovanja s pravicami do emisij EU (ETS) bo prejelo nepovratna sredstva v višini kar 1,1 milijarde evrov. Projekti prihajajo iz belgijskega Antwerpna, švedskega Stockholma, španskega El Morella, italijanske Catanie, francoskega Lumbresa, finskega kraja Porvoo ter švedskih mest Oxelösund in Gällivar.

V okviru teh sedmih projektov se bodo uvajale najsodobnejše oziroma najnaprednejše  inovativne nizkoogljične tehnologije na industrijski ravni. Novosti sodijo na področja, ki so močno povezana z načrtovanim evropskim prehodom v ‘zeleno’ ekonomijo, kot so uporaba vodika, izdelava jekla, kemikalij in cementa, pridobivanje sončne energije, izkoriščanje sodobnih biogoriv ter zajemanje in shranjevanje ogljika.

Sklad za inovacije vodi Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA), medtem ko Evropska investicijska banka zagotavlja pomoč pri razvoju projektov. »CINEA je ponosno podpisala prve velike projekte v okviru sklada za inovacije. S temi projekti dokazujemo, da prehod na čisto energijo že poteka, znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov pa prinaša gospodarske priložnosti za nosilce projektov.

Ti projekti predstavljajo zelo inovativne rešitve v svojih sektorjih, ki bodo gotovo utrle pot drugim, da jim sledijo,« je ob tej priložnosti dejal direktor CINEA Dirk Beckers. Sicer pa je cilj teh sedmih projektov zmanjšati škodljive emisije za več kot 76 milijonov ton ekvivalenta CO2 že v prvih desetih letih svojega delovanja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.