Naslovnica Svet & EU Sankcije EU Kambodži zaradi kršitev človeških in pravic delavcev

Sankcije EU Kambodži zaradi kršitev človeških in pravic delavcev

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj so za nekatere značilne izvozne izdelke Kambodže, kot so oblačila, obutev in potovalno blago, spet začele veljati carine Evropske unije. Vzrok za to odločitev, ki pa zanekrat zadeva le 20 odstotkov vsega kambodžanskega izvoza v EU, je vrsta težav v zvezi s človekovimi pravicami, ki so bili ugotovljeni v tej azijski državi.

Sankcije EU Kambodži zaradi kršitev človeških in pravic delavcevEU na ta način postopno pritiska na Kambodžo, da le-ta izpelje potrebne reforme (foto: nicledong/pixabay.com/needpix.com/)

 

Evropska komisija je včeraj oznanila delno in predvidoma le začasno ukinitev brezcarinskega dostopa Kambodže na trg EU. Preferencialna obravnava, ki jo je doslej uživala Kambodža v okviru trgovinskega dogovora EU za najmanj razvite države, imenovanega ‘Vse razen orožja’ (EBA), je bila odpravljena zaradi resnih pomislekov v zvezi s človekovimi pravicami, ki so bili ugotovljeni v državi.

»Kambodži smo zagotovili trgovinske priložnosti, ki so državi omogočile razvoj izvozno naravnane industrije in zaposlitev na tisoče Kambožancev. Zdaj stojimo ob njihovi strani tudi v teh težkih razmerah, ki jih je povzročila pandemija. Vse to pa ne zmanjšuje nujne potrebe po večjem spoštovanju človekovih pravic in pravic delavcev. Pod pogojem, da se v tem pogledu položaj bistveno izboljša, smo pripravljeni popolnoma obnoviti prost dostop do trga EU za izdelke iz Kambodže,« je pojasnil komisar za trgovino Phil Hogan.

Začasni umik preferencialnega dostopa na trg EU se sicer tiče le približno 20 odstotkov izvoza Kambodže v EU. Kambodža lahko še vedno izvaža te izdelke v EU, vendar bodo zanje veljale splošne tarife, ki veljajo za katero koli drugo članico Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Preostalih 80% izvoza Kambodže bo imelo še naprej zagotovljen privilegiran dostop na trg EU brez dajatev oziroma kvot.

EU bo še naprej spremljala razmere v državi, pri čemer bo poseben poudarek na sedanjih omejitvah na področju svobode izražanja ter državljanskih in političnih pravic, pa tudi zemljiških sporov in delovnih pravic v okviru tekočih reform.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.