Naslovnica Slovenija Sanacija poleti pogorelih kraških gozdov je že stekla

Sanacija poleti pogorelih kraških gozdov je že stekla

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela prva akcija sajenja gozdnih sadik v sklopu sanacije poleti pogorelega Krasa. Sanacija kraških gozdov se je začela pri Pomniku miru na Cerju v povezavi s projektom Zeleno srce Krasa.
Sanacija poleti pogorelih kraških gozdov je že stekla

Državni sekretar Krajčič in direktor Zavoda za gozdove Danev med prvo akcijo sajenja (foto: Zavod za gozdove/MKGP)

Načrt za sanacijo gozdnih površin, ki so zgorele v velikem poletnem požaru na Krasu, je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) pripravil že konec meseca septembra. Tedaj ga je tudi predal Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), načrt pa je trenutno še vse do 30. novembra v javni obravnavi. Ne glede na to se je obnova že pričela, saj gre za ogromne površine in bo sanacija gozdov predvidoma trajala zelo dolgo, tudi desetletja.

Danes so na območju državnega spomenika Pomnika miru na Cerju v povezavi s projektom Zeleno srce Krasa pričeli saditi prvih 18.000 sadik puhastega hrasta in črnike. Aktivnosti obnove gozdov na Krasu se bodo stopnjevale v prihodnjem letu, zlasti na najbolj poškodovanih delih gozda. Drugje pa bo potekala setev semen domačih drevesnih vrst, kot so različne vrste hrastov in javorjev, kraškega gabra, koprivovca in črnega bora.

»Projekt Zeleno srce Krasa zavezuje podpisnike, da bodo z udeležbo na različnih akcijah ali s finančnimi in drugimi donacijami omogočili nabiranje semen in vzgojo avtohtonih sadik listavcev, obnovo gozdov s setvijo semena in sadnjo sadik gozdnega drevja, vzpostavitev izobraževalno-turistične poti in proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih,« so pojasnili z MKGP.

Pričetka obnove na Cerju so se aktivno udeležili vrhovi MKGP, Zavoda za gozdove Slovenije in predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, udeležence akcije pa so pozdravili tudi župani treh v požaru prizadetih občin Komen, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. S predstavništva Komisije EU pa so spomnili še na Evropski zeleni dogovor, ki med drugim predvideva posaditev 3 milijard sadik gozdnega drevja po vsej Evropi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.