Naslovnica Magazin Samoocenjevanje žal ni kredibilno

Samoocenjevanje žal ni kredibilno

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred začetkom dela nove zasedbe Evropske komisije je Junckerjeva ekipa v odhajanju objavila prva letna poročila o samoocenah Facebooka, Googla, Microsofta, Mozille, Twitterja in sedmih evropskih trgovinskih združenj na podlagi lani sprejetega kodeksa ravnanja glede dezinformacij v medijih. Položaj naj bi se sicer od sprejetja kodeksa do danes že boljšal, a bo morala nova Komisija več narediti sama in se ne zanašati na samoocenjevanje. 

Samoocenjevanje žal ni kredibilnoSamoocene so že v osnovi precej dvomljiva zadeva, saj kar kličejo po neobjektivnosti in prirejanju podatkov (foto: pxhere.com)

 

Evropska unija se proti dezinformacijam na spletu dejavno bojuje šele od leta 2015. Po razkritju afere Facebook–Cambridge Analytica so nato morali lani zaradi pritiska javnosti in evropskih poslancev marsikje spremeniti svoje ‘delovne metode’. Nov kodeks ravnanja so prvi podpisali Facebook, Google, Twitter in Mozilla ter trgovinska združenja, ki zastopajo spletne platforme, oglaševalsko industrijo in oglaševalce, letos pa se je podpisnikom pridružil še Microsoft.

Pravkar objavljena poročila Komisije EU o samoocenah spletnih velikanov in trgovinskih združenj glede dezinformacij v medijih kažejo, da je premik na bolje že opazen, a je obenem med temi gospodarskimi združbami še precej razhajanj glede konkretnih ukrepov, pojavljajo pa se tudi razlike glede metod znotraj držav članic EU. »Od oktobra 2018 so podpisniki kodeksa pokazali večjo preglednost, z njimi pa poteka tesnejši dialog o politikah proti dezinformacijam.

Kljub napredku glede zavez, ki jih je Komisija spremljala pred evropskimi volitvami, pa je bil dosežen manjši napredek pri izvajanju zavez za ozaveščanje potrošnikov in raziskovalne skupnosti. Komisija nadalje ugotavlja, da so med posameznimi platformami velike razlike glede sprejetega obsega ukrepov, države članice pa uporabljajo različne pristope glede izvajanja politike platform, sodelovanja z deležniki in občutljivosti na volilne razmere.

Platforme se razlikujejo tudi po uporabljenih kazalnikih učinka,« so pojasnili s Komisije. Dodali so še, da bo Komisija bo še naprej ocenjevala učinkovitost kodeksa ravnanja ter pri tem upoštevala tudi prispevke drugih deležnikov, kot so mnenja neodvisnih svetovalcev. Evropski davkoplačevalci srčno upajo, da bo res tako, saj sta tako lastna kontrola kot tudi sodelovanje z neodvisnimi strokovnjaki kredibilni metodi dela. Za razliko od samoocenjevanja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.